Linkovi

Zakašnjelo plaćanje poreza Obaminih izabranika pomutilo medeni mjesec Amerikanaca sa novim predsjednikom


Dvije osobe koje je predsjednik Barack Obama nominirao na važne pozicije u svojoj administraciji su se povukle zbog pitanja o zakašnjelom plaćanju poreza. Bivši senator Tom Daschle se povukao iz daljeg procesa nominacije na mjesto ministra zdravlja, a Nancy Killefer sa mjesta šefa novog ureda u Obaminoj vladi zaduženog za federalni budžet i reformu vlade. Predsjednik Obama je jučer rekao da je "zabrljao."

U ponedjeljak je bivši senator nastojao spasiti svoju nominaciju. Tom Daschel je izgleda još uvijek imao podršku Demokrata nakon što se privatno sastao sa članovima Senatskog komiteta za finansije.

Nominiran za ministra zdravlja, Daschle je bio pod oštrim kritikama zbog zakašnjelog plaćanja poreza na prihode u iznosu od 120 hiljada dolara.

U ponedjeljak priznanje.

Tom Daschle, bivši kandidat za ministra zdravlja:
"Ja se duboko izvinjavam predsjedniku Obami, mojim kolegama i američkom narodu", rekao je Daschle.

Istog dana, predsjednik Obama je rekao da u potpunosti podržava svog kandidata.

Dan kasnije, njegov sekretar za medije Robert Gibbs kaže da je Daschle nazvao Obamu.

"Predsjednik je sa njim privatno razgovarao", rekao je Gibbs.

Daschle je iznenada saopćio da će se povući, postajući drugi Obamin kandidat koji se povukao tog dana.

Predsjednik Obama je u intervjuu za ključne TV mreže jednostavno rekao da je zabrljao.

"U krajnjoj liniji ja preuzimam odgovornost za situaciju u kojoj smo se našli", rekao je Obama.

Ranije tog dana, predsjednikov izbor za šefa ureda za nadgledanje federalnog budžeta i reforme vlade, Nancy Killefer je takodjer odustala od nominacije. Ona, prije nekoliko godina, nije uplatila nadoknadu za nezaposlenost za bivšeg uposlenika u njenom domaćinstvu.

Prošle sedmice, ministar finansija Timothy Geithner je potvrdjen u Senatu uprkos zakašnjelom plaćanju 34 hiljade dolara poreza na prihode.

Predsjednik je priznao da sve tri slučaja šalju pogrešnu poruku administracije koja je obećala stroža etička pravila nego ikada, i Daschle je to znao.

"Mislim da je on procjenio da će to donijeti previše pometnje. I najvažnija stvar iz moje perspektive je osigurati da Američki narod razumije da mi nemamo dvostruke standarde, da je svako odgovoran. U ovoj situaciji, ja preuzimam odgovornost", rekao je Obama.

U Bijeloj kući ne govore da li ima propusta u sistemu provjere kandidata prije nominacije. Gibbs je jedino rekao ovo: "Mi svi preuzimamo svoje odgovornosti"

Kao bivši senator Daschle je bio omiljen medju svojim kolegama. Ali su neki Republikanci najavili da će nastojati da spriječe njegovu nominaciju.

Tom Coburn, senator:
"To je izbjegavanje poreza. Ako ne prijavite prihod to je izbjegavanje poreza."

Kroz sve ovo, Senat nastavlja raditi na paketu podsticaja ekonomije. Sam predsjednik Obama je rekao da je važno zadržati fokus na najvažnijem zadatku njegove administracije - vraćanju ekonomije na pravi put.

XS
SM
MD
LG