Linkovi

Ženski nogomet u BiH: Rezultati, ali i predrasude


Preovlađujuće patrijarhalna društva, poput bosanskohercegovačkog, fudbal smatraju muškim sportom. Tako ne misle igračice Ženskog fudbalskog kluba SFK2000 iz Sarajeva. Šest godina zaredom su prvakinje države. Na listi UEFA su među prvih dvadeset. I dok marljivo treniraju, nadaju se zakonu o sportu. Tu vide šansu za priznavanje svojih sportskih uspjeha.

„Djevojčice i djevojke vole nogomet….. Strašno ga vole" – kaže Samira Hurem, šef stručnog štaba ženskog fudbalskog kluba SFK 2000 Sarajevo i trener ženske fudbalske reprezentacije BiH. Prestala profesionalno igrati omiljeni sport i sada svoje bogato igračko iskustvo i znanje prenosi na druge. Vrijeme kada je počinjala sportsku karijeru bilo je, prisjeća se, malo drugačije:

„Ja sam završila srednju školu da meni niko nije ni znao da igram. Igrala sam za reprezentaciju Jugoslavije, a niko u školi nije ni znao da igram fudbal. Odmah te gledaju ono…. da li si ti normalna?... šta ja znam. I danas se susrećemo sa tim shvatanjima. U nekim školama profesori čak ne daju djeci da dolaze na treninge, uskraćuju im ocjene ako one treniraju nogomet. Mislim da to nema smisla."

Ivana Vladić je kapitenka kluba SFK 2000. Prve fudbalske korake napravila je sa dječacima u školi. Priznaje da je zbog otpora okoline pokušala trenirati košarku. Ipak, prevagnula je ljubav prema manjoj lopti:

„Ja nisam imala ružnih reakcija. Samo je ljudima bilo čudno da žensko trenira fudbal, ali nekako im je to bilo simpatično. Međutim, sad je to sve bolje i bolje, sve je više i više ljudi kojima je to sasvim normalno i koji to prihvataju kao normalnu stvar."

Igračice SFK 2000 šest godina zaredom su prvakinje države. Svake godine nastupaju u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Trenutno su 18. u Evropi. Novi izazov je izlazak na evropsku scenu. Nadaju se zakonu o sportu kako bi njihovi sportski rezultati bili priznati kao važniji od malograđanskog mentaliteta, kaže Hajro Bojadžić, direktor SFK 2000:

„Naši rezultati, naše igračice kao proizvod…. nismo u mogućnosti da ih valorizujemo na tržištu BiH. A u Evropi…. tu nam nedostaje i finansijska podrška, a i takmičarsko iskustvo. Možda, ako bog da, jednog dana krenemo na turneju po evropskim zemljama... možda i u Ameriku jer …. tamo su prvaci svijeta u ženskom nogometu."

A Samira Hurem, šefica stručnog štaba kluba dodaje:

„Ono što nam treba je podrška medija, da se ovaj sport prihvati, da se shvati da je ustvari ženski nogomet jednako popularan kao i muški, da su djevojčice koje igraju nogomet izraziti sportisti, vrhunski sportisti. Imamo reprezentaciju koja se takmiči, znači, ne vidim razloga zbog čega bi to bilo različito od muškog nogometa."

Neprihvatanje ženskog fudbala kao ravnopravnog možda leži i u strahu od konkurencije. Zakon o sportu daće odgovor na pitanje koliko se muških fudbalskih ekipa može pohvaliti rezultatima koje imaju bosanskohercegovačke fudbalerke i kako vrednovati te rezulatate.

XS
SM
MD
LG