Linkovi

Buduća spoljnotrgovinska politika SAD: Protekcionizam ili slobodno tržište


Predsjednik SAD Barack Obama posljednjih dana donosi izrazito teške odluke. Jedna od najneugodnijih biće ona o vanjskotrgovinskoj politici. Što god odlučio, netko će biti ozlovoljen, ili sindikalna baza Demokratske stranke, ili pak strane zemlje, američki trgovinski partneri SAD.

Za dva i po tjedna, američki predsjednik odlazi i na svoj prvi službeni put u inozemstvo, u Kanadu, koja je Americi glavni trgovinski partner. Kanađani već sada upozoravaju novog predsjednika o katastrofalnim posljedicama ako Bijela kuća uvede trgovinski protekcionizam.

Uz Kanađane, učinili su to i Evropljani, zapravo ambasador Evropske unije u Washingtonu John Bruton. On je jučer istakao da bi „koristimo samo američko" što se zagovara u paketu ekonomskog stimulansa koji predlaže gospodin Obama moglo prolongirati izlazak iz sadašnje ekonomske krize i podtaći druge zemlje na restriktivnu uvoznu i trgovinsku politiku.

O čemu se zapravo radi?

Zakoni koji bi trebali stimulirati gospodarski rast predviđaju obavezno korištenje „američkog" čelika, betona, drveta i drugih sirovina u obnovi infrastrukture, koju će financirati država. Isključivo korištenje američkih proizvoda traže sindikati koji su u prošlogodišnjoj izbornoj kampanji pomogli Obami da postane predsjednik.

Jedan od glavnih pristaša radničkih sindikata u Senatu je Sherrod Brown, demokrat iz Ohia:

„Ako ekonomiju želimo stimulirati tako da otvorimo što više radnih mjesta, onda moramo koristiti u Americi proizvedenu robu i materijale. Na primjer, čelik iz Ohia. Ili beton, cement, i sve ostale materijale i sirovine koji se proizvode kod nas."

No, iz stranih zemalja upozoravaju da će se žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, čija pravila nastoje spriječiti takav protekcionizam. Uz to, najavljuju se slične mjere protiv uvozne, američke robe.

Gerald Keddy, član Odbora za trgovinu kanadskog parlamenta, tvrdi da bi takva američka odluka bila kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD, Kanade i Meksika i dodaje:

„Očekujemo da će se Amerikanci ponašati u skladu sa svojim međunarodnim obvezama."

Dalton McGuinty, premijer kanadske pokrajine Ontario, u kojoj je većina industrije te zemlje, kaže da „trgovinski rat" te vrste ne bi koristio nikome.

„Iz duboke ekonomske krize izaći ćemo jedino ako ćemo pomagati jedni drugima" – tvrdi gospodin McGuinty.

S tim se slažu i predstavnici američke industrije. Trgovinska komora SAD protivi se protekcionizmu. Iiako bi možda prvotno od protekcionizma bilo koristi, na duži rok stradali bi mnogi američki poslovi u stranim zemljama. Restrikcije na uvoz i izvoz doprinijele su širenju velike ekonomske krize prije 70 godina, kaže se također u priopćenju Trgovinske komore.

Lider Republikanaca u senatu Mitch McConnell, kao i mnogi njegovi stranački kolege, smatra da "koristimo samo američko" može, kako je rakao, izazvati trgovinski rat širom svijeta. I senator Ben Nelson, Demokrata i stranački kolega sadašnjeg predsjednika SAD, upozorio je da neki od planova potrošnje u okviru programka ekonomskih stimulacija gospodina Obame ne bi trebalo da su nađu u zakonu kojim će se ozvaničiti taj program

Predsjednik Obama mora se odrediti o tom pitanju. Za izborne kampanje kritizirali su ga da daje nejasne izjave o trgovinskoj politici, koje se mogu protumačiti i ovako i onako:

„Ne kritiziram nepravedne međunarodne trgovinske sporazume poput onog sa Kanadom i Meksikom samo zato što se natječem za predsjednika države. Ja tako mislim od početka, jer sam vidio što se događa kada naše tvornice budu preseljene u neku stranu zemlju."

Kasnije je, međutim, gospodin Obama rekao i da „vjeruje u slobodnu trgovinu među nacijama" jer ona „doprinosi ekonomskom rastu i porastu standarda."

U sadašnjem sazivu Kongresa SAD više je pristaša radničkih sindikata nego ranije i oni žele da se američka industrija i zakonski „zaštiti" od strane konkurencije. Očito je da što god predsjednik Obama o tom pitanju mislio…. nekome će se zamjeriti.

XS
SM
MD
LG