Linkovi

Visoki predstavnik u Banjaluci: Odgovornost je na domaćim političarima


Evropska unija je zabrinuta zbog toga što se stvara osjećaj da politički lideri u Bosni i Hercegovini nisu dovoljno odgovorno i ozbiljno preuzeli svoje obaveze na evropskom putu. To se mora promijeniti jer će, u protivnom, postojati realna opasnost da BiH ispadne iz grupe država regiona. Zbog toga bi najviše mogli ispaštati građani BiH koji bi, za razliku od građana susjednih država, i dalje morali putovati u Evropu sa vizama i prolaziti kroz procedure koje nisu dostojanstvene - poručio je, između ostalog, danas u Banjaluci visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak prenoseći predsjedniku Republike SrpskeRajku Kuzmanoviću poruke iz sjedišta Evropske unije u Briselu:

„Još jednom sam ponovio da je pitanje unutrašnjeg uređenja BiH pitanje koje je apsolutno u odgovornosti i nadležnosti domaćih institucija. Ni Evropska unija, ni međunarodna zajednica nemaju namjeru da u to ulaze na neki drugi način, osim savjetodavnog. Spremni smo da ponudimo našu ekspertizu, našu pomoć…. Ali, naravno, odluka i odgovornost je na legitimno izabranim predstavnicima BiH. To što mi očekujemo i što, pretpostavljam, očekuju građani BiH je da se stvori jedan funkcionalni model gdje svaki nivo vlasti ima jasno definisanu odgovornost i da je država funkcionalna u smislu da može da vodi svoje građane naprijed, ka članstvu u Evropskoj uniji" – izjavio je gospodin Lajčak prilikom susreta sa novinarima.

On je potvrdio da će uprkos odlaska na poziciju ministra inostranih poslova Slovačke i dalje obavljati funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH dok se ne izabere novi:

„Ostajem kao visoki predstavnik sa svim ovlastima, bez obzira na to da li sam fizički u BiH, ili u Slovačkoj, ili na nekom trećem mjestu…. Proces nominacije novog visokog predstavnika je odvojen od procesa tranzicije Ureda visokog predstavnika. Taj proces ima svoju logiku i tu očekujemo stav Vijeća za implementaciju mira na sastanku upravnog odbora krajem marta. Jasno je i to da pretpostavka… pozitivne preporuke za tranziciju… je puno ispunjenje našeg radnog plana, poznatog kao 5+2."

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović je saopštio da postoji raspoloženje zvaničnika ovog entiteta za ispunjenje tih pet ciljeva i ta dva uslova za približavanje Evropskoj uniji:

„Konstatovali smo da su dva uslova i pet ciljeva uveliko već izvršeni i da ćemo vjerovatno rješenjem distrikta Brčko… ovo što sada upravo radimo…. dovesti se do jednog stepena kada će se moći zaključiti da je mandat OHR u tom smislu ispunio svoje uslove."

Odlazeći visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak je danas razgovarao i sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

XS
SM
MD
LG