Linkovi

Sa Obamom u Bijeloj kući: Nova, ležernija atmosfera


Tokom dvije sedmice, koliko već dugo, odnosno kratko, Barack Obama obavlja funkciju predsjednika SAD, analitičari su primjetili drugačiju atmosferu u Bijeloj kući. Obamin stil je opušten, za razliku od njegovog prethodnika George Busha. Promjene koje je obećavao i na koje je pozivao tokom sada pokazuje i u ličnom stilu i u politici.

Prvim zakonom koji je potpisao omogućava se zaposlenicima Amerikancima da lakše pokrenu sudski spor ukoliko uoče da su diskrimanirani u platama, da su im plate za isti rad u istoj kompaniji različite iz nekog razloga. Usvajanje tog zakona prethodni predsjednik i Republikanci u Senatu su do sada blokirali.

"Ovo je divan dan" - rekao je gospodin Obama prilikom potpisivanja zakona.

Bivši predsjednik je zagovarao kapitalizam slobodnog tžišta. U prošli petak je potpredsjednik Joe Biden pokazao nešto drugo, još jednu promjenu "ideologije" u Bijeloj kući:

"Dobro je vidjeti mnoge od mojih prijatelja, zapravo naše prijatelje, predstavnike organiziranih radničkih sindikata. Dobro došli u Bijelu kuću."

U svom inauguralnom govoru, gospodin Obama je bio prvi predsjednik koji se direktno obratio muslimanima. Zatim je šokirao vašingtonske krugove izabravši Al Arabiyu, arapsku televizijsku mrežu za svoj prvi formalni intervju.

Novi američki predsjednik je, također, rekao da želi direktne razgovore sa Iranom.

Mosayab Naemia, urednik lista Al Vefaq u Teheranu kratko je to prokomentirao:

"Ako se to desi, gledanje na Sjedinjene Američke Države u Iranu i regionu će sigurno biti drugačije."

Gospodin Obama je svog glavnog rivala u utrci za predsjedničku nominaciju Demokrata Hillary Clinton nominirao na mjesto državnog sekretara. A uoči inauguracije bio je domaćin večere u čast republikanskog senatora Johna McCaina, kojeg je pobijedio na novembarskim izborima.

I izvan politike, njegov stil je drugačiji…. Opušten, jednostavno rečeno..

Prvog dana u Ovalnom uredu gospodin Obama je bio bez sakoa, dok je telefonirao svjetskim liderima. I za druge sako i kravata nisu obavezni. Znatno drukčije od protokola Bushove administracije, kaže bivši politički suradnik Matthew Dowd:

"Kada bih ušao u jakni, ili jeansu, bilo je, gotovo, kao da sam prekršio neko od pravila nacionalne sigurnosti."

Također u Bushovo vrijeme, državnom sekretaru Colinu Powelu nije bilo dozvoljeno da uđe na sastanak ako je zakasnio.

Sa Obamom, uz riječi... "Oprostite, malo kasnimo..." doći koji trenutak poslije svih ostalih nije neoprostiva greška.

Suprotno krutosti, Obamin stil je u gotovo svim dosadašnjim kontatkima i susretima bio opušten:.

"Nažalost, sada ću vas izbaciti napolje" – zna "zaprijetiti novinarima.

Barack Obama nije iz Washingtona u kojem se više naginje formalnostima. Rođen je na Hawaii-ma gdje je vrlo česta uzrečica "opusti se i ne brini."

XS
SM
MD
LG