Linkovi

Američke rakete i dalje napadaju skloništa al-Qaide unutar Pakistana


Suprotno željama Pakistana, administracija predsjednika Obame nastavlja raketne napade na skrovišta militanata unutar pakistanske teritorije, provodeći istu politiku kao i administracija predsjednika Busha. Visoki američki zvaničnici kažu da je prijetnja al-Qaide sa područja Pakistana stvarna i značajna. Za Glas Amerike izvještava Ravi Khanna.

Obamina administracija nastavlja politiku bivšeg predsjednika Busha koristeći avione bez posade za raktene napade na skrovišta al-Qaide unutar Pakistana. Pakistan kaže da je to nasilje nad njegovim suverenitetom i da potkopava napore da se poraze militanti.

Medjutim, svjedočeći u Kongresu, američki ministar odbrane Robert Gates je rekao da će napadi biti nastavljeni.

"Obojica, i Bush i Obama su jasno rekli da će progoniti al-Qaidu ma gdje ona bila, i mi ćemo nastaviti da to radimo."

Obama je još tokom izborne kampanje obećao da će nastaviti sa napadima.

Nedavno imenovanje Richarda Holbrooka za specijalnog izaslanika za Pakistan i Afganistan, prema nekim analitičarima, ukazuje na značaj koje te dvije zemlje imaju u američkoj politici.

Lisa Curtis, iz Fondacije Heritage kaže, mada je nova administracija šutljiva u vezi Pakistana, postoje neke naznake šta namjerava da ponudi Islamabadu.

"Mislim da se može naslutiti uslovljavanje vojne i ekonomske pomoći, nastavak napada avionima bez posade i nešto oštrija američka diplomacija prema Pakistanu."

Načelnik Generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Mike Mullen kaže da militanti iz skrovišta u Pakistanu predstavljaju pravu prijetnju Sjedinjenim Državama i svijetu. Prema njegovim riječim tamo ima jako mnogo terorista koji žele da nam nanesu što je moguće veću štetu.

"Odatle još uvijek dolazi prijetnja, i moja je odgovornost da savjetujem predsjednika Sjedinjenih Država kako bi bili sigurni da smo zaštitili naš narod. Ta prijetnja je stvarna, značajna i mi ćemo tamo nastaviti naš angažman", rekao je admiral Mullen.

Ali, pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari kaže da su raketni napadi avionima bez posade kontraproduktivni jer jačaju anti-Amerikanizam medju njegovim narodom. Iznoseći svoje mišljenje u Washington Postu, on je pozvao Sjedinjene Države da pojačaju vojnu i drugu pomoć njegovoj zemlji.

Medjutim, admiral Mullen smatra da je najveća briga Washingtona postojanje al-Qaide u polu-autonomnim plemenskim područjima Pakistana.

"Oni treba da uklone tu prijetnju, da eliminišu to sklonište i spriječe da bude stvoreno u Afganistanu ili negdje drugo", kaže admiral Mullen.

Svjedočeći u Kongresu, ministar Gates je rekao da je Pakistan upoznat da će napadi avionima bez posade biti nastavljeni. Ali, u saopćenju izdatom sljedećeg dana, pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je zanijekalo postojanje takvog dogovora sa Washingtonom.

XS
SM
MD
LG