Linkovi

Vojnici OS BiH u misijama u Iraku: Visoke ocjene za izvršavanje zadataka


Oružane snage BiH su spremne za izvršavanje svih zadataka u međunarodnim misijama u inostranstvu. Tu konstataciju potvrđuje i učešće njenih pripadnika u operaciji koalicionih snaga u Iraku, a u to su ubijeđeni i pripadnici pješadijskog voda 6. pješadijske brigade OSBiH čijih su se 49 vojnika, nakon četiri mjeseca provedena u Bagdadu, vratili svojim kućama. Misija je uspješno okončana bez većih incidenata.

„Mi smo bili klasična pješadijska jedinica u Iraku veličine jednog voda. Obavljali smo uglavnom pješadijske zadatke, a odnose se na tri radne tačke koje smo imali…. To je straža na tornju, kontrolno-propusna stanica… ulaz u vojnu bazu, i patrola unutar baze. Izdvojiću par slučajeva. Na iračkom punktu jedne prilike, nedaleko od nas … nekih 200, 300 metara… samoubica je aktivirao automobil-bombu u kojem je bilo oko 100 kilograma eksploziva… bilo je i ispaljivanja projektila iz ručnih bacača…. ali, ipak, mi nismo bili baš ugroženi time, a bili smo u neposrednoj blizini“ – prisjeća se nekih detalja poručnik Himzo Šabić.

Tokom misije u Bagdadu pripadnici jedinice su koristili borbena vozila američke vojske, dok je naoružanje bilo iz sastava OSBiH.

Iz Iraka se vratila i 8.rotacija jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koja je bila stacionirana u bazi kod grada Divanija. I major Nebojša Janković prisjeća se nekih detalja misije u kojoj je učestvovao:

„Najviše smo se susretali sa minama, bombama i sitnom municijom, uglavnom ruske i kineske proizvodnje i sa prostora bivše Jugoslavije…. Tehnologija uništenja zavisila je od vrste neeksplodiranih sredstava. Ako su bila manje opasna, ta sredstva su prikupljana i na određenom mjestu su uništavana.“

Tokom ove misije ostvarena je saradnja sa vojnim formacijama iz nekoliko drugih zemalja, a prema mišljenju pripadnika jedinice, vojnici OSBiH ne zaostaju u izvršenju zadataka za mnogo opremljenijim i bolje plaćenim pripadnicima NATO snaga i njihovih koalicionih partnera. Major Janković o tome kaže:

„Imali smo kontakte sa vojnicima iz mnogih koalicionih kontingenata…. posljskim, ukrajinskim, latvijskim, rumunskim, mongolskim… Što se tiše konkrteno našeg posla, odnosno jedinica za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, imali smo kontakte sa američkim timovima i oni su bili jako zadovoljni našim radom. Ocjene od svih vojnih zvaničnika su da je naša jedinica jako dobro ispunila svoju misiju zbog čega smatram da tim zadacima možemo da odgovorimo i ubuduće.“

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine stoga očekuju da će i u narednom periodu, naravno ukoliko bude potrebe, izvršavati sve postavljene zadatke u sličnim operacijama u zemlji i inostranstvu. Jedna od narednih misija bi, ukoliko nadležni donesu takvu odluku, mogla biti u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG