Linkovi

Prvi zakon kojeg je potpisao Barack Obama: Jednake plate za sve


Predsjednik Barack Obama je jučer potpisao prvi zakon. Tim zakonom će se osigurati jednake plate za sve radnike jer će se olakšati radnicima da tuže svoje poslodavce zbog moguće nepravedne prakse plaćanja. Državna tajnica Hillary Clinton, predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i prva dama Michelle Obama su bile prisutne potpisivanju zakona. Inspiracija za ovaj zakon je bila jedna 70-godišnja žena sa američkog juga.

Prisutni u ovoj sobi su zapravo bili slika onoga koliko su daleko Amerikanke stigle kada je u pitanju jednakost s muškarcima na radnom mjestu. Nancy Pelosi, je prva žena, predsjedateljica Zastupničkog doma, Hillary Clinton je bivša prva dama koji se natjecala za predsjedničku nominaciju demokratske stranke, a sada je državna tajnica.

Ali prava zvijezda je bila 70-godišnja Lilly Ledbetter iz južne savezne države Alabame. Ona je gotovo dvije decenije radila kao menadžer u fabrici automobilskih guma prije nego je shvatila da nije bila isto plaćena kao i njene muške kolege.

To je bila promjena cijele moje karijere. Trebala sam biti pravednije plaćena, isto plaćena za isti posao, kaže gospođa Ledbetter.

Ona je podnijela tužbu, ali ju je vrhovni sud odbio, navodeći da je isuviše dugo čekala da je podnese.

Tokom svoje karijere, ona je izgubila više od 200 hiljada dolara u plati, i čak više od toga u penzionom fondu. To su gubitci koje i danas osjeća, rekao je predsjednik Obama.

Novim zakonom, kojeg je američki predsjednik jučer potpisao, se radnicima daje šest mjeseci nakon bilo koje diskriminirajuće plate da podnesu tužbu. Analitičari kažu da će ovaj zakon učiniti da poslodavci budu svjesniji razlika u plaćanju radnika. Brojke iz popisa stanovništva pokazuju da žene u Americi zarađuju 78 centi za svaki dolar kojeg zarade muškarci. Najveća razlika u plati među spolovima je za uslužne radnike, kao što su oni u prodavnicama i restoranima. Među medicinskim osobljem, učiteljima i vladinim radnicima međutim nema razlike u plati. Gospođa Ledbetter neće dobiti nikakav novac na osnovu ovog zakona. Ali ona kaže da su veću nagradu dobile buduće generacije.

Vašim kćerkama i unukama će biti bolje. Zbog toga se ova borba isplati, zbog toga smo u njoj morali pobijediti, kaže Lilly Ledbetter.

Ona dodaje da se sa ovim zakonom neće zaustaviti. Ona će se nastaviti boriti za jednakost spolova.

XS
SM
MD
LG