Linkovi

Specijalni izaslanik SAD za Srednji Istok: Nužno je otvoriti neke granične prelaze u Pojasu Gaze


Specijalni izaslanik SAD za Srednji Istok George Mitchell je nakon današnjeg razgovora sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom na Zapadnoj Obali izjavio da je jedini način ga se zaustavi ilegalni protok oružja u Gazu otvoriti neke granične prelaze za legalni i komercijalni saobraćaj. Gospodin Mitchell je također rekao da palestinske vlasti trebaju uzeti udjela u procesu razrađivanja mehanizama za njihovo bezbjedno otvaranje.

Sadašnji boravak američkog specijalnog izaslanika je prva posjeta gospodina Mitchela, a osnovni cilj su razgovori o održavanju trajnog mira između Izraela i Hamasa. On nema namjeru da se sastane sa predstavnicima Hamasa.

Istovremeno sa njegovim boravkom, sporadično nasilje se u Gazi nastavlja izraelskim zračnim napadima na jednu fabriku oružja i krijumčarske tunele koji povezuju Gazu i Egipat.

U međuvremenu je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban-Ki-Moon danas na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu zatražio od međunarodne zajednice 613 miliona dolara za rekonstrukciju Gaze.

I gospodin Ban, kao i koordinator UN-a za humanitarnu pomoć ugroženim u Gazi John Holmes, također su apelirali za trajno otvaranje svi važnih graničnih prelaza na području Pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG