Linkovi

Svjetski ekonomski forum u Davosu: Prigušeni entuzijazam


Više od 40 predsjednika država ili vlada, uz 36 ministara finasija i predsjednika ili direktora centralnih banaka, okupilo se u švicarskom zimskom cetru Davos, na tradicionalnom Svjetskom ekonomskom forumu. Razmjena mišljenja i ideja na tom četverodnevnom skupu, otvorenom jučer, mogla bi pomoći - nadaju se finasijski eksperti - definiranju rješenja za izazove sadašnje teške ekonomske krize. No odmah treba reći da je entuzijazam ove godine u Davosu prigušen zbog finasijske krize, najdublje nakon Velike depresije 30-ih godina.

I Peter Gumble, urednik evropskog izdanja magazina Forbes, ukazuje na tu dimenziju Svjetskog ekonomskog foruma:

"Raspoloženje je ozbiljnije, a svi učesnici mnogo suzdržaniji."

Suzdržanost se uočava i upozorenju Međunarodnog monetarnog fonda da svjestku ekonomiju melju ogromne teškoće i da najmanje 50 miliona ljudi širom svijeta može ostati bez posla.

Govoreći jučer prilikom otvaranja foruma, Stephen Roach, predjedavajući investicione kompanije Morgan Stanley, istakao je da se ne treba nadati brzom oporavku:

"U pitanju je globalna recesiju kakvu nismo iskusili."

Unatoč ogromnih paketa olakšica i podsticaja mnogih vlada, stručnjaci, među njima i Howard Davis, ističu da je izuzetno dobro koordiniran odgovor na krizu neophodan:

"Ako vjerujete u staru izreku da je nevolja podijeljena sa nekim dvostruko manja, onda bi svijest o tome mogla biti najznačajniji i najkorisniji rezultat ovogodišnjeg skupa u Davosu."

Klaus Schwab, osnivač Foruma, ističe da je uslov za izlazak iz recesije suradnja sa bankarskim sektorom i oživljavanje kreditiranja:

"Bankari nisu dio problema, oni su nezaobilazan dio rješenja. Nužno je dobro funkcioniranje finansijskog sektora, inače nema ni dobro-stojeće ekonomije."

Među 2.500 gostiju i učesnika Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu su i izvršni direktori kreditnim dubiozama uzdrmanih američkih i ostalih velikih banaka. Uočljivo je odsustvo američkog predsjednika Baracka Obame. Ostao je Washingtonu da dovrši posao na paketu za spas američke ekonomije, a u Davos je poslao svoje najbliže ekonomske saradnike.

XS
SM
MD
LG