Linkovi

BiH: Optimizam eksperata Evropske banke za obnovu i razvoj


Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj saopštili su tokom današnje prezentacije godišnjeg izvještaja o privrednim kretanjima u BiH tokom 2008. godine da će rast u ovoj, 2009. godini, biti usporen ali, prema njihovim procjenama, ipak pozitivan i iznositi oko 1,5 posto. Eksperti te finansijske institucije su optimisti u vezi daljeg razvoja Bosne i Hercegovine i procjenjuju da će do stabilizacije ekonomskih prilika doći tokom 2010. godine. Ova godina će biti teška za privatna preduzeća, posebno izvozno orijentisana, i teško će ostvariti pozitino poslovanje, takođe su istakli eksperti Evropske banke za obnovu i razvoj.

Govoreći o tome, Peter Sanfey, jedan od predstavnika banke je istakao:

„Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, mi smo revidirali svoje prognoze privrednog rasta u BiH i sada očekujemo rast od jedan i po posto u 2009.godini."

Gospodin Sanfey je takođe upozorio da, iako je kriza prisutna i u ostalim zemljama regiona, Bosna i Hercegovina zaostaje za okruženjem, posebno u pogledu sprovođenja reformi i na to se treba fokusirati u narednom periodu. Ekspert Evropske banke za obnovu i razvoj je poručio da su bitni uslovi za srednjoročni i dugoročni rast u BiH obrazovna politika, kreiranje konkurentnog tržišta i izmjena strukture uvoza.

Uprkos svemu, gospodin Sanfey je izrazio optimizam u pogledu daljeg razvoja Bosne i Hercegovine.

„Ubijeđeni smo da će Bosna i Hercegovina nastaviti napredak ka evropskoj budućnosti i priključenju Evropskoj uniji."

Optimističke prognoze, uprkos krize, stižu i sa Banjalučke berze:

„Veliki dio kompanija je ostvario dobre finansijske rezultate, a na Banjalučkoj berzi već se u velikoj mjeri održava novi odnos investitora prema riziku, tako da ne očekujemo dalji pad akcija…. Šta više, očekujemo postepenu stabilizaciju tržišta i opravak onog trenutka kada se objave finansijski rezultatai za 2008. godinu" - rekao je Milan Božić, direktor berze.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj su takođe izrazili očekivanja da će uprkos finansijskim teškoćama Bosna i Hercegovina i dalje biti interesantna za strane investitore i za kreditiranje određenih projekata.

XS
SM
MD
LG