Linkovi

SAD: Kako se Amerikanci nose sa najgorom ekonomskom krizom nakon velike depresije?


Predsjednik Barack Obama se jučer sastao sa američkim zakonodavcima u nastojanju da se odobri paket za stimuliranje ekonomije u vrijednosti od 825 milijardi dolara. Predsjednik kaže da će plan pokrenuti ekonomiju i otvoriti 3 do 4 miliona novih radnih mjesta. Ali u međuvremenu, neki Amerikanci pronalaze kreativne načine suočavanja s najgorom ekonomskom krizom nakon velike depresije.

Ekonomisti kažu da je čak 11 miliona Amerikanaca trenutno bez posla. A još mnogima su se plate smanjile. Ali se ljudi nose s krizom na različite načine. Greg Perry je nekada bio visoko plaćeni bankar. Danas, on čisti cipele. Bivši tenkovski komandant u operaciji Pustinjska oluja kaže da je prošao kroz čitav niz emocija nakon što je otpušten.

Šok, nevjerica. Šta da uradim sada, pitao se Greg.

Ali je istrajao. Naučio je par lekcija na tom putu i sada je otvorio šest mjesta za čišćenje cipela.

Ne treba odustajati. Depresija se lako uvuče i može vas smoriti. Ali trebate nastaviti da idete korak po korak i trebate vjerovati, kaže on.

Michael Arcus i supruga Norma imaju sličnu priču. Iako su uspjeli sačuvati svoje poslove, izgubili su ogromnu kuću jer je nisu više mogli otplaćivati. Sada žive tamo gdje je nekada bio dio njegovog ureda.

U kući u kojoj smo živjeli samo ostava je bila ove veličine. Plakao sam, bio sam ljut. Ali nakon svega, to je samo kuća, kaže Michael.

On dodaje da je najteži dio prilagoditi se novoj rutini.

Nešto što 25 godina nismo morali raditi je ići u javnu praonu. Sada to ponovo radimo, kaže Michael.

Kako bi se tuširali, učlanili su se u teretanu. A za hranu se oslanjaju na gotova jela za mikrovalnu rernu. Michael Arcus kaže da je za sada to dovoljno. Imaju krov nad glavom, i novi pogled na život.

Ja nisam niko. Ako se mogu iz ovoga izvući i samo reći: ustani, obriši se i počni raditi ono što radiš.

Michael kaže da je njegova porodica dosta izgubila, ali on namjerava sve to vratiti. A to će možda potrajati. Sjedinjene države su u recesiji još od decembra 2007. Stručnjaci predviđaju da će ekonomski pad vjerovatno biti najduži još od drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG