Linkovi

T. Boone Pickens: Prirodni plin i vjetar za energetsku neovisnost SAD


Uporedo sa analizama energetske politike koju sada obavljaju nadležni zvaničnici nove američke administracije, poznati naftaš iz Teksasa T. Boone Pickens vodi široku javnu kampanju za pružanje podrške njegovom energetskom planu. U često emitiranim televizijskim oglasima i pojavljivanjem širom Sjedinjenih Američkih Država gospodin Pickens zagovara veće korištenje prirodnog plina i energije vjetra kao načina smanjivanja američke ovisnosti o stranoj nafti.

On je već potrošio je 50 miliona dolara vlastitog novca na televizijsko oglašavanje da bi osigurao podršku za svoje ideje. Više od milion osoba putem njegove web-stranice svojim je potpisima podržalo planove teksaškog naftaša. Politički lideri se do sada nisu izjašnjavali o Pickensovim idejama. U jednom od svojih javnih nastupa, nedavno na univerzizezu Rice u Houstonu, gospodin Pickens je studente upozorio da bi energetski problemi mogli nepovoljno uticati i na njihovu budućnost:

„Mi nemamo plan. Nemamo plan i glupak sa nekim planom može biti uspješnji od genija bez plana. Ubijeđen sam da je to tako. Moramo pomoći da ova zemlja dođe do plana."

T. Boone Pickens, rekosmo, zagovara korištenje prirodnog plina kao goriva za vozila i druge transportne potrebe, a snagu vjetra za proizvodnju struje. Njegove ideje privukle su široku pažnju prošle godine kada su cijene benzina bile rekordno visoke. Sada, kada su te cijene mnogo niže, po Pickensovom uvjerenju politički lideri ne vide energetiku kao prioritet:

„Kada je u pitanju energija, to je nešto što apsolutno ograničava razvoj zemlje. A mi, kada cijene idu gore, počinjemo tražiti alternative i govoriti o tome kako riješiti problem. I obratno, kada cijene padaju prestaje i priča o novim rješenjima."

Sadašnje niske cijene nafte neće potrajati, uvjeren je gospodin Pickens. On predviđa da će povećanje tražnje na svjetskom tržištu dovesti do povećanja cijena krajem godine i ističe da ne treba sjediti skrštenih ruku.

Pickensov plan energetske neovisnosti neki stručnjaci smatraju manjkavim. Jedan od njih je i Robert Bradley sa Instituta za energetska istraživanja u Houstonu:

„Korištenje energije vjetra je mnogo skuplje nego proizvodnja struje iz tracionalnih, konvencionalnih izvora, njen prenos sa vjetrovitih podrčja do potrošača je takođe mnogo skuplji."

Gospodin Bradley kao manu Pickensovog plana ističe visok trošak nužnih promjena u postojećoj infrastrukturi i na vozilima da bi bilo moguće koristiti prirodni plin kao pogonski energent:

„Da bi sadašnja vozila bila preuređena na plinsku potrošnju potrebno je između 6.000 i 10.000 dolara po vozilu. Imaju li ljudi taj novac."

Mada se mnogi stručnjaci ne slažu u cjelini sa T. Boone Pickensom, odaju mu priznanje za ukazivanje na ključna energetska pitanja i pokušaj da na ta pitanja odgovori svojim, specifičnim planom.

Amy Myers Jaffe, energetičar na univerzitetu Rice, kaže:

„Nikada nismo ozbiljno pokušali naći alternativna rješenja. Nikada nismo, na nivou zemlje, imali poptunu, zaokruženu i provodljivu inicijativu i šta je potrebno da je provedemo."

Novi američki predsjednik Barack Obama je obećao da će energetici posvetiti punu pažnju. U sadašnjoj financijskoj krizi i uz relatvno niske cijene energenata Kongres može djelovati usporeno.

T. Boone Pickens vjeruje da bi to mogla biti skupa greška:

„Ako nemaju vlastitog energetskog plana, njihov je plan strana nafta. I to je to."

XS
SM
MD
LG