Linkovi

Barack Obama: Pokazati muslimaskom svijetu da Amerikanci nisu neprijatelji


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama istakao je, u prvom formalnom televizijskom intervju koji je dao arapskoj televizijskoj stanici Al Arabiya, da će uložiti napore da muslimanskom svijetu pokaže da Amerikanci nisu njihovi neprijatelji. Dio njegovog zadatka će biti da i Amerikancima pokaže da muslimanski svijet želi miran i bolji život za svoje obitelji i djecu. Gospodin Obama je tokom intervju također rekao da je i sam živio u muslimanskim zemljama i da su neki članovi njegove obitelji muslimani.

Glede islamskih terorista, on je naglasio da su to ideološki propale ideje i naveo da, apsolutno, niti jednim terorističkim činom nije osigurano bolje obrazovanje ili bolja zdravstvena zaštitu ni za jedno muslimansko dijete.

Gospodin Obama je još jednom podsjetio na svoje obećanje da će pružiti ruku zemljama kao što je Iran, ali i rekao da te zemlje moraju biti voljne otvoriti pesnicu. SAD moraju izraziti dobru volju za početak diplomatskih odnosa sa Iranom, i on će, kako je istaka, u narednih nekoliko mjeseci izdati smjernice tom pravcu.

Predsjednik SAD u intervjuu za Al Arabiyu rekao da je nemoguće razmišljati o Srednjem Istoku parcijalno, nego samo u kontekstu cjeline tog regiona, uključujući Siriju, Iran, Lebanon, Afganistan i Pakistan jer su sve te zemlje povezane. Novi američki predsjednik je također naglasio da će održati obećanje i muslimanskom se svijetu obratiti iz prijestonice jedne od muslimaskih zemalja.

XS
SM
MD
LG