Linkovi

Barack Obama - Američka ovisnost o stranoj nafti najveća prijetnja zemlji


Predsjednik Barack Obama je jučer ponovo pozvao na aktivnosti koje bi Ameriku učinile energetski neovisnom. On je od američke auto-industrije zatrazio da efikasnije koristi energiju, uz istovremeno smanjivanje ispuštanja štetnih gasova.

Predsjednik Obama je federalnoj Agenciji za zaštitu okoline jučer naredio da razmotri više od desetak državnih zahtijeva za uspostavom standarda zagadjenja iz automobila koji bi bili oštriji od sadašnjih federalnih propisa. Istog dana je američki državni sekretar Hillary Clinton imenovala specijalnog američkog izaslanika za klimatske promjene. Za Glas Amerike izvještava Robert Raffael.

Govoreći u Bijeloj kući Barack Obama je rekao da Amerika mora učiniti više na stvaranju čiste i pouzdane energije. On kaže da je američka ovisnost o stranoj nafti medju najozbiljnijim prijetnjama zemlji.

"To finansira diktatore, plaća nuklearnu proliferaciju i puni fondove terorista. To američki narod ostavlja na milost promjenljivim cijenama nafte, guši inovacije, i smanjuje naše konkurentske sposobnosti", rekao je Obama.

Predsjednik Obama je federalnim regulatorima naredio da kritički ocjene pravila kojima se državama pojedinačno zabranjuje uspostavljanje oštrijih standarda zagadjenja iz automobila. On je, takodjer, Ministarstvu saobraćaja naložio da od američke autoindustrije zahtijeva više vozila sa manjom potrošnjom goriva u 2011. godini.

Barack Obama:
"Povećanje efikasnosti goriva u našim automobilima i kamionima je medju najvažnijim koracima koje možemo poduzeti kako bi preklinuli našu ovisnost o stranoj nafti. To će, takodjer, podstaći inovacije potrebne da našu auto-industriju održi konkurentnom u svijetu", rekao je Obama.

Ukoliko federalni regulatori usvoje promjene, to će Californiji i drugim državama omogućiti da odrede vlastite standarde.

Californijski prijedlog će prisiliti auto-industriju da za 30 procenata smanji ispusne gasove iz automobila i manjih kamiona do 2016. godine.

Predsjednik Obama kaže da ima razumjevanja za teškoće auto-industrije, koja prima hitnu federalnu pozajmicu od 17 milijardi dolara.

Barack Obama:
"Da bude jasno, naš cilj nije da dodatno otežamo već teško breme auto-industrije, nego da američkim proizvodjačima automobila pomognemo da se pripreme za budućnost."

Predsjednik Obama kaže da je čista energija ključna u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Kasnije, istog dana, državni sekretar Hillary Clinton je imenovala Todda Sterna, bivšeg pregovarača o klimatskim promjenama, kao specijalnog izaslanika za klimatske promjene.

Hillary Clinton, državni sekretar SAD:
"Mi šaljemo jednoglasnu poruku da će Sjedinjene Države biti energične, fokusirane i ozbiljne kada je riječ o globalnim klimatskim promjenama i pitanjima čiste energije", rekla je gospodja Clinton.

Storn je bio glavni američki pregovarač oko Kyoto Protokola u administraciji predsjednika Billa Clintona.

XS
SM
MD
LG