Linkovi

Nikola Špiric: Ja šest mjeseci molim ljude.... lidere...


Nikola Špirić, prvi čovjek Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je imao namjeru da sa, kako je rekao, najodgovornijim ljudima u državi razgovara o napretku na putu BiH ka Evropi. Među najodgovornijim on smatra članove Predsjedništva, prve ljude državnog parlamenta i ministarstva vanjskih poslova.

Nakon sastanka premijer Špirić je istakao da, uprkos generalnom stavu o zastoju reformi u Bosni i Hercegovini, on smatra da je prošla godina ipak bila uspješna kada se govori o ostvarivanju uvjeta za napredak ka Evropskoj uniji. Osim te ocjene gospodin Špirić ustvrdio je da je u zakonodavnim aktivnostima 2009. dobro počela. Za lošu sliku u domaćoj i evropskoj javnosti premijer je optužio politiku:

„Dakle, stvari se pomjeraju i odvijaju. Mislim da se u tehničkom smislu stvari odvijaju na jedan dobar način. Problem je što se stvara politički zagušljiva atmosfera od nečega što nije prioritet iz evropskog partnerstva. Ja se slažem da to treba raditi, ali ne na način da se stvori atmosfera da je beznadežna situacija i da se, jednostavno, ovo ne može ili neće završiti. Time se šalje loša slika."

Prema premijerovim riječima plan državne vlade je liberalizacija viznog režima do kraja godine, a on procjenjuje da će se najviše morati raditi na informatizaciji matičnih ureda u zemlji. Do kraja godine pred Vijećem ministara, koje Špirić vodi, je priprema još devet evropskih zakona.

Upitan o šestomjesečnom kašnjenju u provođenju reforme policije, a dogovor o toj reformi je omogućio potpisivanje prvog sporazuma sa Evropom, gospodin Špirić je krivicu svalio opet na politiku:

„Ja šest mjeseci molim ljude…. lidere….. Vi znate da ja ne prisustvujem sastanku kada Visoki predstavnik ima razgovar sa stranačkim liderima…. a kažu ….. ti moraš da realizuješ. Šta da realizujem? Molim šest mjeseci da se sastanem samo da kažem gdje mi treba pomoć da bi tehničke stvari pomjerili kod imenovanja. Svima to služi za ucjenu….. Dakle, svi bi da se igraju igre preko tog kadrovanja…. A nije stvorena kompetencija predsjedavajućem da to sam može da završi. Zato se od svakog imenovanja stvara histerija „

I kao šlag na tortu…. izjava o razlogu neefikasnosti državnog parlamenta. Uprkos preplaćenom, preglomaznom i neefikasnom državnom aparatu, prvi čovjek Vijeća ministara predlaže da političara bude….. još više:

„Ja znam da parlament sa 40 ili 52 poslanika ne može, ljudi su nerijetko u sedam zakonodavnih odbora. Ne mogu ni pročitati dokumente. A to je poruka da treba dati novi kapacitet državnom parlamentu. Povećati broj poslanika."

Ocjene koje je danas iznio prvi čovjek državne vlade mogle bi se sumirati u dvije kratke rečenice.

Bosanskohercegovački političari rade, samo je privid da to nije tako.

Politika je kriva za sve neuspjehe, ali nam treba još političara.

XS
SM
MD
LG