Linkovi

BiH: Trojka danas zaokružila sve elemente Prudskog sporazuma


Imovina koja je predmet Zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine jeste imovina BiH koja će se podijeliti između instituciija Bosne i Hercegovine, entiteta, kantona, Brčko distrikta i opština -navodi se,između ostalog, u sporazumu koji su na osnovama nedavnog prudskog dogovora danas u Banjaluci postigli predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović. Trojica lidera su, ujedno, zatražili od Savjeta ministara i Komisije za izradu zakona da u narednih sedam dana predloži Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog zakona o državnoj imovni. Takođe je postignuta saglasnost o amandmanu na Ustav BiH o distriktu Brčko kojim je predviđeno da Distrikt bude jedinica lokalne samouprave pod suverentitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnost državnih institucija, dok je teritorija Brčkog u zajedničkoj svojini entiteta. Otklonjeni su i nesporazumi u vezi popisa stanovništva.

„Danas smo dogovorili i zatražili od ministarskog vijeća i drugih institucija BiH da učine napore i obezbijede iznos 500 miliona konvertibilnih maraka kredita koji bi se uputio i implementirao putem državne komisije BiH za izbjeglice i raseljena lica. Time bi bitno uticali na realizaciju pretpostavki za popis stanovništva. Inače, smatrano da ništa od ostalih elemenata popisa stanovništva nije sporno. Ovim smatramo da smo pitanje Brčko distrikta, pitanje popisa stanovništva i pitanje imovine operativno definitivno riješili i stavili tačku što se tiče naših razgovora. Pitanje ustavnih promjena smo otpočeli sa novom zajedničkom izjavom o principima tih promjena " – izjavio je nakon sastanka predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik

Lideri tri političke stranke su potpisali i zajedičku izjavu o osnovnim načelima funkcionisanja Bosne i Hercegovine kojom se predviđa da BiH bude suverena, demokratska, socijalna i sekularna država u međunarodno priznatim granicama utemeljena na vladavini prava.

„Mi ovim smatramo da smo sve elemente Prudskog dogovora potpuno završili kao tri predsjednika stranaka, da ih sada predajemo zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH, a nastavljamo razgovarati isključivo oko ustavnih promjena. U našoj zajedničkoj izjavi imate tih četiri ili pet stavaka oko načela organizacije BiH, odnosno Ustava BiH, gdje smo uz ovo što je gospodin Dodik kazao… tu vam i piše… dogovorili da je BiH decentralizirana država sa tri razine vlasti, da se središnja razina vlasti sastoji od četiri teritorijalne jedinice od kojih svaka ima svoju izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast" – pojasnio je neke detalje današnjeg dogovora Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Učesnici današnjeg sastanka u Banjaluci su pozvali i druge domaće i međunarodne subjekte da podrže dogovor koji su postigli.

Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije je ukazao i na slijedeće:

„Vi ste vidjeli da mi ne želimo da ni pitanje državne imovine, ni popisa stanovništva, ni Distrikta Brčko, ni fiskalnog vijeća, ni ustavne reforme bude naša nekakva lična svojina, da tako kažem. Mi smo to uputili u parlamentarnu proceduru i tražimo da se time svi pozabave, da preuzmemo odgovornost i, da tako kažem, prestanemo određena pitanja i probleme kandidovati nekom drugom. Isto smatram bitnim što smo rekli da u okviru ustavne reforme trebamo razgovarati i o dvojnom državljanstvu, kako bi svim građanima BiH osigurali jednaka prava, da svi građani BiH mogu biti i državljani Bosne i Hercegovine i druge države, a da ne izgube svoje državljanstvo."

Naredni sastanak predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH je zakazan za 23.februar u Mostaru.

XS
SM
MD
LG