Linkovi

Američki ambasador u BiH: OHR ostaje do daljnjeg


Iznenadna odluka Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka da prihvati funkciju ministra vanjskih poslova Slovačke, otvorila je prostor za špekulacije o njegovom nasljedniku u Sarajevu, ali i sudbini Ureda visokog predstavnika.

O stavu američke administracije nema dilema - OHR u BiH ne može biti ugašen dok se ne ispune za to postavljeni uslovi. O tome je danas govorio i američki ambasador u BiH Čarls English.

U zemlji koju gospodin Lajčak namjerava napustiti i njenim političkim krugovima mnogi su bili iznenađeni njegovom odlukom da prihvati novi posao. I gospodin English je izjavio da takva situacija nije bila predviđena, te istakao:

„Želim da naglasim da je jedan od glavnih ciljeva Visokog predstavnika da radi kako bi se na kraju njegove ovlasti prenijele na specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH."

Stav američke administracije o Uredu i funkciji visokog predstavnika, naglašava ambasador English, i dalje je isti - priči o eventualnom gašenju OHR-a još nema mjesta:

„Stav SAD-a je da rad Visokog predstavnika nije završen. Rezolucija o tzv. pet ciljeva i dva uslova mora biti ispunjena prije nego budemo spremni na pretvaranje Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog evropskog predstavnika."

Sastanak ambasadora zemalja Vijeća za provedbu mira, na kome će početi razgovori o Lajčakovom nasljedniku, planiran je za sutra.

XS
SM
MD
LG