Linkovi

SAD, klimatske promjene i nuklearne prijetnje:  Surađivati sa starim prijateljima i bivšim protivnicimaUz stalno rastuću tražnju za nuklernom energijom i usred vrlo ozbiljnih bojazni zbog negativnih efekata na prirodu usljed prekomjernog korištenja uglja i nafte kao energetskih izvora, stručnjaci procjenuju da rizik od povećane kupoprodaje nuklearnih materijala i mogućnosti da se tih materijala domognu zemlje koje podržavaju terorizam, a preko njih i teroristi, raste. Uporedo sa zahtjevima novog američkog predsjednika Baracka Obame da svijet počne definitivno i učinkovito rješavatai oba problema – problem klimatskih promjena i pitanje efikasne kontrole kupoprodaje nuklernog materijala – nuklerni stručnjaci procjenjuju da će veliki izazov sadašnje američke administracije biti kako formulirati nova „pravila igre" i pomoći Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da djelotvorno kontrolira pristup nuklernom materijalu upotrebljivom i za izradu nuklearnog oružja.

Od svakih deset znanstvenika-ekologa, više od osam ih se u nedavnoj anketi složilo sa ocjenom da temperatura zemljine atmosfere raste. I dok mnogi istraživači iz te oblasti upozoravaju da se klimatske promjene približavaju kritičnoj tački, nuklerni stručnjaci upozoravaju na drugu kritičnu tačku – mogućnost da se zemlje, nastojeći smanjiti gasove koji stvaraju efekat staklene bašte, opredijele za nuklernu energiju i otvore vrata za razvoj nuklernog oružja. Italija, jedan od najvećih uvoznika nafte i prirodnog plina, bila je jedna od 12 zemalja koje su prošle godine najavile planove o izgradnji 34 nova nuklerarna reaktora.

U inauguralnom govoru gospodin Obama je rekao:

„Sa strarim prijateljima i bivšim protivnicima radićemo neumorno da smanjimo nuklernu prijetnju i preokrenemo avet klimatskih promjena."

Stručnjaci koji su se nedavno okupili na jednom okruglom stolu američkog Instituta za mir zatražili su od nove administracije da podstakne stvaranje novih međunarodnih pravila ponašanja. Jedan od njihovih prijedloga je omogućiti pristup nuklernom gorivu u energetske svrhe, ali i obavezati da se iskorišteno gorivo stavi pod nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Daniel Poneman, bišvi zvaničnik Bijele kuće za nuklernu problematiku, ističe da međunarodna zajednica mora dati čvrste garancije za pouzdano snabdijevanje nuklearnim gorivom:

„Komercijalne, državne, međunarodne garancije mora podržavati i Međunarodna agencija za atomsku energiju... To moraju biti i ekonomske garancije i savršeno provođene da bi svijet bio sačuvan od katastrofe."

Stručnjaci se takođe slažu o ocjeni da je gospodin Obama „naslijedio" dva problema, Sjevernu Koreju i Iran. Bivši podsekretar u ministrastvu odbrane Eric Edelman smatra da bi diplomatija za te slučajeve mogla biti uspješna:

„To će od nas tražiti da pažnju međunarodne zajednice usmjerimo mnogo više nego sada na izazove koje ćemo imati u budućnosti i da mnogo efikasnije koristimo ekonomske sankcije kojima su izloženi i Sjeverna Koreja i Iran."

Kada je Iran u pitanju, Ujedinjene nacije su do sada nametnule sankcije u tri navrata, ali iranski režim i dalje odbija da odustane od programa obogaćivanja urana. Stručnjaci smatraju da je jedan od razloga neuspjeha nizak nivo odnosa Washingtona i Moskve. Robert Joseph iz Nacionalnog instituta za javnu diplomatiju kaže da Rusija ima svoje vlastite strateške i komercijalne interese i ističe:

„Ti interesi, u određenom obimu, odlažu, prolongiraju američki diplomatski uspjeh."

Gospodin Joseph se, međutim, nada da će sadašnja administracija biti u stanju o tome postići odgovorajući dogovor sa Moskvom:

„Obje inicijative, i o nuklernom terorizmu i o nuklearnog energiji, trebalo bi da osiguraju saradnju u tački u kojoj se američki i ruski interesi ukrštaju, u tački za koju obje strane vjeruju da je kritična za nacionalne interese obje zemlje."

Analitičari i stručnjaci iz ove oblasti se nadaju da će svjetska zajednica konačno biti u stanju postići poptunu suglasnost o sistemu koji će dozvoliti širenje sektora nuklerne energije bez povećanja opasnosti od nedozvoljene i rizične trgovine nuklearnim materijalima.

XS
SM
MD
LG