Linkovi

Washington očekuje suradnju Evrope nakon zatvaranja Guantanama


Reakcije svijeta su do sada uglavnom pozitivne na odluku predsjednika Obame da u roku od godinu dana zatvori američki zatvor u Guantanamu. Ipak, još uvijek nisu razradjeni detalji o tome šta će biti sa 250 zatvorenikakoji se tamo drže. Izvršna naredba predsjednika Obame izmedju ostaloga kaže da postoji jedan revizioni odbor koji će raditi na tome, i odlučiti o tome koji će zatvorenici biti prebačeni u neke druge zatvore diljem Amerike, u iščekivanju sudskog procesa, a koji će biti oslobodjeni i poslati u druge zemlje. Prvi čovjek Pentagona, Robert Gates je izjavio da je pravi izazov iznaći način da se Guantanamo permanentno zatvori, a da se pri tome ne kompromitira bezbjednost Sjedinjenih Država.


Predsjednik Obama je naredio zatvaranje zatvorskog objekta Guantanamo na Kubi u roku narednih godinu dana. Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je ova odluka korak u pravom pravcu, i novu administraciju pozivaju na njeno provodjenje. Ministar obrane Robert Gates smatra takodjer da je odluka dobra i kaže:


Zatvaranje Guantanama nam otvara nove mogućnosti u smislu partnerstva s drugim zemljama, i njihove želje da suradjuju s nama kada su u pitanju nasilni ekstremisti.


U Evropi neke zemlje odavno pozivaju Washington da zatvori ovaj objekat. Ministar Gates kaže da je moguće da neke evropske zemlje preuzmu neke zatvorenike iz Guantanama.

Ministar obrane Robert Gates:
Javno su neke evropske zemlje dale do znanja da će preuzimanje razmotriti, zemlje koje to ranije nisu nudile.

Ministar Gates je takodjer govorio o Iraku , iz kojeg predsjednik Obama želi povući borbene trupe u narednih 16 mjeseci. Prvi čovjek Pentagona je dodao da će nekoliko izbora koji su održavaju u Iraku ove godine, pomoći daljoj stabilnosti te zemlje, koja bi bila dovoljna za američko povlačenje.


Sa svakim izborima koji se provedu u Iraku, korijenje političkog izmirenja, rješenja problema riječima umjesto oružjem, vladavine zakona,postaje sve dublje i dublje, kaže Robert Gates.


Predsjednik Obama je naznačio da bi želio povećati broj američkih vojnika u Afghanistanu. Sjedinjene države takodjer kažu da žele potpuno uništiti trgovinu drogama u toj zemlji koja je najveći snabdijevač opijumom u svijetu. Ministar Gates kaže da ako proizvodjači droga pomažu Taliban, onda će i oni biti mete američke eliminacije.


Ako budemo imali dokaze prema kojima se iz tih laboratorija opijuma, i džepova proizvodjača financira Taliban, onda bi bilo pravedno da se oni eliminiraju, kazao je ministar obrane Robert Gates.

On dodaje da je trenutno prebacivanje trupa iz Iraka u Afghanistan, apsolutni prioritet administracije.
XS
SM
MD
LG