Linkovi

Barack Obama: Zatvoriti zatvor u bazi Guantanamo za godinu dana


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama potpisao je danas, drugog radnog dana u Bijeloj kući, izvršnu naredbu o zatvaranju američkog vojnog zatvora u zalivu Guanatanamo na Kubi u roku od godinu dana. Taj zatvor otvoren je u vrijeme prethodnog predsjednika, George W. Busha, i u njemu su držani strani državljani osumnjičeni za terorizam.

Gospodin Obama je, takođe danas, potpisao i naredbu o preispitivanju vojnih sudskih procesa koji su vođeni protiv zatočenika u Guantanamu, kao i naredbu o zabrani korištenja grubih i neprimjerenih tehnika i metoda ispitivanja. Sudski procesi protiv osumnjičenika za terorizam od jučer su suspendirani na 120 dana, koliko će trajati i analiza opravdanosti postojanja vojnih tribunala uspostavljenih u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Busha.


Istovremeno je novi američki predsjednik formirao i radnu grupu koja će analizirati i preporučiti šta i kako učiniti sa oko preostalih 250 zatvorenika kada zatvorski dio baze u Guantanamu bude zatvoren. U prisustvu umirovljenog vojnog osoblja, gospodin Obama je istakao da su koraci na koje se danas odlučio ispunjvanje predizbornih obećanja i rezultat njegovog uvjerenja da su Sjedinjene Američke Države od svog osnivanja zemlja koja je posvećena primjeni ključnih standarda ponašanja.

Direktor Centralne obavještaje agencije, CIA-e, Michael Hayden danas je osoblju agencije rekao da naredbu o zabrani neprimjerenih metoda ispitivanja moraju izvršavati bez izuzetaka.

Reagirajući na vijest o potpisivanju izvršne naredbe o zatvaranju zatvora u zalivu Guantanamo, kubanski predsjednik Raul Castro je, u intervjuu za rusku novinsku agenciju Itar-Tass, rekao da bi kompletna baza trebalo da bude zatvorena i prostor na kojem se nalazi vraćen zakonitom vlasniku, kubanskom narodu.

XS
SM
MD
LG