Linkovi

Deminiranje u BiH: Deminerski bataljon OSBiH iznad plana


Prolaznici kroz centar Sarajeva jučer su imali priliku izbliza pogledati deminere i opremu koju koriste za jednu od najrizičnijih profesija u zemlji. Prema podacima Oružanih snaga BiH, prošlogodišnji plan za deminiranja prebačen je, a Bosna i Hercegovina dobila je više od dva miliona kvadratnih metara sigurne teritorije.

General Sakib Forić, zamjenik komandanta Operativne uprave OSBIH, kaže:

„Ono što mi radimo je humanitarno deminiranje… i nije tipično za vojsku. Ali evo, pošto smo mi zemlja kontaminirana minskim poljima, uslovno rečeno, minska polja koja smo mi proizveli, imamo obavezu da sa ovim kapacitetima koje imamo, a to je deminerski bataljon koji nema klasičnu vojnu ulogu i namjenu, radi ovo humanitarno deminiranje u odnosu na strategiju koja će trajati najvjerovatnije do 2019. godine."

Činjenicu da su prebacili godišnji plan u Oružanim snagama BiH smatraju pozitivnom, ali razloga za slavlje, kažu, nema. Pred deminerima u zemlji su još milioni kvadratnih metara opasnih područja, a novca obzirom na veličinu problema, nikad nije dovoljno, ukazujeBranko Zrno, iz Komisija za obranu i sigurnost državnog parlamenta:

„Osnovni problem su finansijska sredstva . Nemoć države i državnih institucija, nemoć našega proračuna prema toj potrebi, a s druge strane i jedan limitirani dotok sredstava iz međunarodne zajednice za ovaj problem. Ali,…. činjenica je da porasla svijest građana BiH da je to problem koji se treba i mora žurno riješiti."

Peripadnici deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH više od 200 dana u protekloj godini radili su na čišćenju opasnih terena. Pronađeno je je više od 1.000 eksplozivnih sredstava, a zvaničnici Oružanih snaga najavljuju predan rad i iduće godine.

General Ante Jeleč, zapovjednik operativne komande OSBIH ističe:

„Mi smo vladina organizacija, mi smo stabilna organizacija koja to radi, imamo postrojbu u Oružanim snagama i nadamo se da, uz potporu svih koji su dužni, koji su zainteresirani da pomognu, da ćemo postići i bolje rezultate."

Demineri iz sastava Oružanih snaga BiH izvršavaju petinu ukupnih poslova deminiranja koji se rade u zemlji. Njihovi planovi za godinu koja ih čeka su deminiranje na 17 lokacija u tridesetak opština u zemlji. Do kraja 2009. godine planiraju ostvariti za 10 odsto bolji učinak od prošlogodišnjeg.

XS
SM
MD
LG