Linkovi

Hillary Clinton preuzela State Department


Hillary Rodham Clinton, nakon jučerašnjeg polaganja zakletve, danas je zvanično preuzela dužnost državne tajnice. Prvog radnog dana na novoj funkciji gospođu Clinton burno su pozdravili brojni uposlenici State Departmenta. Obraćajući im se, u prisustvu mnogih fotoreportera, novinara i snimatelja, gospodja Clinton je istakla da administracija predsjednika Baracka Obame obilježava novu eru za Sjedinjene Američke Države. Visoko ocijenivši dosadašnji rad State Departmenta, kako u Washingtonu, tako i širom svijeta, Hillary Clinton je istakla da će naredne diplomatske i spoljno-političke aktinosti i napori biti izazovni i da će zahtijevati upotrebu svih sredstava i rješenja 21. stoljeća kako bi se optimalno odgovorilo problemima i iskoristile sve mogućnosti.

Kao nova državna tajnica Hillary Clinton je zakletvu polozila jučer, nakon što je u Senatu američkog kongresa ogromnom većinom glasova – 94 za i 2 protiv – potvrđena njena nominacija za ministra spoljnih poslova SAD.

Jedan od senatora koji je glasao protiv obrazložio je to očekivanjem da bi gospođa Clinton mogla podržati izmjenu odluke prethodne američke adminstracije kojom se zabranjuje da se iz američkih fondova za pomoć inostranstvu finansiraju grupe koje se zalažu za pravo na abortus.

Potvrđivanje kandidature gospođe Clinton bilo je, inače, odgođeno za jedan dan jer je senator John Cornyn imao rezervi oko donacija za Fondaciju Clinton, humanitarnu fondaciju koju vodi njen muž Bill Clinton, zbog eventualne mogućnosti da bi te donacije mogle imati uticaja na određene spoljno-političke odluke gospođe Clinton. Na kraju, i on je glasao za, zatraživši da češće budu saopštavane informacije o stranim donacijama fondaciji Billa Clintona.

XS
SM
MD
LG