Linkovi

BiH: Reforma policije stoji


Godina koja je pred Bosnom i Hercegovinom je ključna za njeno pridruživanje Evropskoj uniji, a o prioritetima su govorili prvi čovjek evropske policije u BiH i ambasador Češke Republike, države koja trenutno predsjedava EU. Naravno, nije bilo samo riječi o reformi policije.

Kada je u aprilu prošle godine toj reformi jedva prokrčen put kroz državni parlament mnogi su sa optimizmom gledali na dešavanja koja su trebala slijediti. No, da optimizmu nije bilo mjesta, pokazaće se vrlo brzo. Naime, mada je sporazum sa Evropskom unijom o stabilizaciji i prodriživanju potpisan ubrzo nakon toga, policijska reforma nije otišla mnogo dalje od političkog prihvaćanja.

Stefan Feller, šef misije EUPM u BiH, sadašnje stanje smatra ozbiljnim i zabrinjavajućim i u vremenu koje slijedi bosanskohercegovačke političare poziva na odgovornost prema građanima, apelirajući da se reforma provede i u praksi.

„Dame i gospodo, provedba dva zakona o reformi policije je još jedna važna obaveza prema Evropskoj uniji. Nije tajna da smo razočarani jer proces uspostavljanja državnih tijela za koordinaciju policije kasni već šest mjeseci. Provedba tih zakona je važan test."

Prvi čovjek evropske policije u BiH bio je domaćin ambasadoru zemlje koja predsjedava Evropskom unijom. To je, kako je rečeno, dio napora Češke Republike da u vremenu predsjedavanja pomogne cijelom regionu.

Ipak, domaće vlasti kao da ne žure u Evropu, što izaziva čuđenje odgovornih stranih političara, pa i českog amabasadora Jirži Kudele:

„Što znači nešto potpisati… i nakon toga ništa ne raditi? Mora se raditi. Kašnjenje policijske reforme ne može biti izgovor za to da se ne radi na drugim područjima. Imamo evropsku mapu puta, liberalizaciju i druge stvari."

Liberalizacija viznog režima za Bosance i Hercegovce biće jedan o prioriteta rada češke diplomatije. Ipak, ni to se ne može bez konkretnog i napornog rada domaćih političara. Začarani krug politike zbunjuje ljude iz sređenih društava:

„Ne može dolaziti do zakašnjenja… inače izbijate nama kao predsjedavajućim EU alate iz ruku, argumente da branimo taj vaš put, put vaših građana prema EU. Da branimo učinkovito put prema liberalizaciji viznog režima itd."

Prema onome što su saopštili češki diplomata i šef EUPM-a, očekuje se pojačana diplomatska aktivnost Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Poruka da nema opravdanja za nerad je glasno i jasno izrečena. Ipak, nije realno očekivati da nadležni bosanskohercegovački političari prihvate moralnu i profesionalnu odgovornost za situaciju u kojoj žive građani zemlje, jer se to do sada na domaćoj političkoj sceni vrlo rijetko dešavalo.

XS
SM
MD
LG