Linkovi

Inauguralni balovi: Tradicija koja traje


Mnogobrojni inauguralni balovi koji će biti održani večeras su američka tradicija. Ove godine na jednom od tih balova novi predsjednik SAD biće slavljen na "globalan" način.

O čemu se zapravo radi?

Organizirano je 10 zvaničnih balova kojima se obilježava i slavi inauguracija Baracka Obame. Među brojnim "nezvaničnim" je I bal (kako bi to grubo bilo prevedeno) "Afrike i međunarodnih prijatelja." Svećenik Walter Fauntroy, iz baptističke crkve New Bethel, je "predsjedatelj" tog bala. On ističe da su gosti bala ljudi iz cijelog svijeta:

"Svijet želi ovdje biti i reći: niste samo vi u SAD sretni, već i mi. Hajde da to budemo zajedno kao globalna obitelj."

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela je za goste snimio svoju poruku. Goste će zabavljati izvođači iz cijelog svijeta.

"To će biti festival kultura" - ističe velečasni Fauntroy.

Amie Gorrell je direktor za odnose sa javnošću u Konvencijskom centru gdje će se bal održati. Ona kaže da je šef kuhinje planirao jelovnik za više od 12 hiljada gostiju.

"On je već naručio hiljadu kilograma govedine. Naručena je, dakle, tona govedine, za sve goste koji su večeras sa nama."

"Ne znamo da li će novi predsjednik doći i na ovaj bal" – kaže Letitia Baldridgem nekadašnja savjetnica bivše prve američke dame Jacqueline Kennedy, i dodaje:

"Ovo je način da slavimo. Kada ste na balu, ne vodite političku borbu nasred plesnog podijuma, radujete se."

Inauguralnim balovima predstavlja se novi američki predsjednik. Ipak, u takvim prilikama, kaže gospođa Baldrige, prva dama obično privuče mnogo više pažnje.

XS
SM
MD
LG