Linkovi

George W. Bush iselio iz Bijele kuće: Prijepodnevna kava sa novim predsjednikom posljednji "radni čin" u najpoznatijoj kući na svijetu


Za dosadašnjeg predsjednika George Busha i ljude koji su zajedno s njim radili u Bijeloj kući tokom osam godina na dužnosti, jučerašnji je dan bio pun nostalgije. Predsjednik se telefonski oprostio od mnogih svjetskih čelnika, zahvalivši im na prijateljstvu i saradnji. Među njima: trenutni i bivši čelnici država i vlada Rusije, Južne Koreje, Gruzije, Japana, Meksika, Italije, Danske, Britanije, Francuske, Njemačke, Izraela i Brazila.

U međuvremenu, njegovi saradnici okončali su pakovanje dokumenata, fotografija, uspomena... Gotovo svi su već juče predali svoje propusnice, a svega nekolicina je ostala i danas u Bijeloj kući da obavi posljednje poslove.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kaže da porodici Bush nije trebao cijeli veliki kamion za selidbu.Većina njihovih stvari već je poslata u Teksas, a inače.....

"Oni nisu ni došli s mnogo stvari, nisu donijeli mnogo svog namještaja. Dakle, uglavnom ono što su tu imali bile su njihove knjige, odjeća i neke od stvari koje su nabavili tijekom svojih putovanja."

Svi zapisi Georga Busha iz vremena njegovih mandata takođe odlaze iz Bijele kuće, većina u njegovu predsjedničku biblioteku.

Martha Kumar, stručnjak za predsjedničke tranzicije, kaže da će Ovalni ured biti ispražnjen od svih stvari čim gospodin Bush u potpunosti napusti Bijelu kuću (danas prije podne bio je domaćin Obami i Bidenu na tradicionalnoj kafi) i pripremljena za novog korisnika:

"Između podneva i četiri sata popodne, sav se namještaj iznosi iz Ovalnog ureda i moleri počinju da rade svoj posao. Isto se događa i u kancelarijama zapadnog krila Bijele kuće. Sve to bude završeno u ta četiri sata."

Do trenutka kada se Barack Obama i njegova porodica budu vratili s inauguralne parade, sve će već biti okončano. Njihove stvari će biti raspakovane prema uputstvima ostavljenim osoblju. Porodica Obama od danas će živjeti u najslavnijoj kući na svijetu.

XS
SM
MD
LG