Linkovi

BiH i Slovenija: Intenziviranje odnosa dvije zemlje u 2009.


Bosna i Hercegovina i Slovenija imaju dobru privrednu saradnju koja bi, kako je zaključeno danas u Sarajevu, trebalo da bude motiv za čvršće političke odnose. U godini koja je tek počela, očekuje se intenziviranje odnosa dvije zemlje, a odgovarajući dokumenti o tome danas su potpisani u Sarajevu. Slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar je obećao pomoć njegove zemlje na evropskom putu Bosne i Hercegovine, a njegov kolega Sven Alkalaj, bosanskohercegovački minister vanjskih poslova istakao:

"Postigli smo potpunu saglasnost da je priritet za BiH liberalizacija viznog režima i tu možemo očekivati punu podršku Slovenije."

Ipak, već više od 15 godina postoji specifičan problem između dvije zemlje. Taj problem zove se stara devizna štednja koju su građani Bosne i Hercegovine imali u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci u Sarajevu i na koju i danas čekaju.

Gospodin Žbogar je o tome, između ostalog, rekao:

"Na jednoj strain svakako nam je teško vidjeti da većina malih ulagača još uvijek čeka na pare koje su dali u banku, a sa druge strane treba spomenuti da pregovori oko ovih deviznih uloga trebaju se vršiti u okviru sporazuma o nasljedstvu."

"Na to imamo različite poglede, ali mislim da to neće poremetiti naše odnos, našu dobru saradnju" – dodao je gospodin Alkalaj

Najavljena je i pomoć Slovenije u procesu apliciranja za status kandidata za Evropsku uniju, članstvo u NATO savezu, te Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Ovo je prva posjeta novog slovenačkog ministra vanjskih poslova, a činjenica da je odabrana baš Bosna i Hercegovina predstavljena je kao čin istinske zainteresiranosti Slovenije za stanje u regionu, naglasio je slovenački minister vanmjskih poslova:

"Nova vlada, koja je došla u Sloveniji prije dva mjeseca, a i sam, kao minister, dali smo si kao prioritet region zapadnog Balkana. Mislim da je to područje gdje Slovenija može dalje i više da uradi za region i da bude odvjetnik, na neki način, regionu unutar Evropske unije."

O slovenačkoj zainteresiranost rješavanja pitanja Zapadnog Balkana govori i regionalna konferencija slovenačkih ambasadora koja se održava sutra u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG