Linkovi

EU i SAD: Zajedno, čvrst prostor slobode i prosperiteta


Danas se povodom sutrašnje inauguracije Baracka Obame, novog američkog predsjednika oglasio predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Goettering:

"Inauguracija 44. predsjednika SAD predstavlja novu eru u američkoj politici i veliku šansu za Evropu i svijet. U ime Evropskog parlamenta, želim da punog srca čestitam predsjedniku Obami, kao i potpredsjedniku Josephu Bidenu. Predsjednik Obama je okupio snažan i impresivan tim koji ima naklonost EU i ljudi širom svijeta. Sa dolaskom nove američke administracije, mi možemo započeti nove trans-atlantske odnose koji bi se kretali na novoj, dinamičnoj liniji.

Namjera nam je da učrstimo snažno euro-američko savezništvo, zasnovano na jednakosti. Unija, sa svojih 500 miliona stanovnika i Amerika, sa preko 300 miliona, dijele zajedničke vrijednosti… opredijeljenost demokratiji, ljudskim pravima i vladavini zakona. Zajedno, predstavljamo čvrst prostor slobode i prosperiteta, što donosi i zajedničku odgovornost prema ostatku svijeta. Postojeća globalna agenda…. ekonomski i finansijski izazovi, klimatske promjene, sigurnost snabdijevanja enregijom, Bliski Istok, terorizam i međunarodni criminal… sve to zahtijeva od nas da radimo zajedno na međunarodnom nivou. Zbog toga želim da pozovem predsjednika Baracka Obamu da se obrati Evropskom parlamentu tokom njegove prve posjete Evropi, početkom aprila. Doći će na samit G-20 u Londonu, koji će se baviti izazovima globalne ekonomije, a biće i na obilježavanju 60-godišnjice NATO u Strazburu i Baden-Badenu. Simbolična vrijednost predsjednikove posjete, koja osnažuje veze naša dva demokratska sistema, nikako ne može biti precijenjena. Obraćanje predsjednika Obame Evropskom parlamnetu, direktno izabranim predstavnicima 27 evropskih država, daće mu priliku da prenese poruku o prijateljstvu i saradnji narodima tih zemalja. Posljednji i jedini put da se američki predsjednik obraćao parlamentu je bilo obraćanje predsjednika Ronalda Reagana maja 1985. godine. Sada smo u drugačijoj eri, sa novim izazovima. Raditi zajedno, preko Atlantika, ključni je preduslov da odgovorimo tim izazovima. Ako EU i Amerika mogu da uspješno rade zajedno, možemo tada biti i ključna snaga prosperiteta, mira i civilizacijskih vrijednosti u cijelom svijetu".

U isto vrijeme i istim povodom, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg, uputio je poruku evropskim državama da pomognu predsjedniku Obami da, započinjuući svoj predsjednički mandat, riješi ozbiljan problem…. zatvor Guantánamo, i to tako što će zemlje-članice Vijeća Evrope primiti neke od zatočenih u američkom zatvoru, one koji se iz straha od progona i torture, ne usuđuju vratiti kući. Bio bi to dobar gest, koji bi ubrzao zatvaranje zatvora Guantánamo, istakao je gospodin Hammarberg.

Inače, mnogi evropski mediji danas objavljuju rezultate istraživanja provedenog među stanovnicima ključnih svjetskih ekonomija o slici kakvu imaju o Americi nakon posljednjih izbora. Kada je Evropskoj uniji riječ, a slično je na širem planu, samo upitani Poljaci imaju izrazito dobro mišljenje o partneru preko okeana. SAD najlošije stoje kod Belgijanaca, Nijemaca i Holanđana.

Mediji ističu da su mnogi upitani, a anketa je provedena nakon američkih izbora, ukazivali da su visoke ocjene američkog standarda života i učesća u globalnoj ekonomiji za njih imale manju važnost od poštivanja ljudskih i građanskih prava, te davanja doprinosa međunarodnom miru i saradnji.

XS
SM
MD
LG