Linkovi

Barack Obama – Istinski karakter američke nacije se otkriva u teškim trenucima!


Sljedeći put kojim je vozom u Washington doputovao Abraham Lincoln, legendarni predsjednikkoji je ukinuo ropstvo u Americi, u glavni grad Sjedinjenih Država u subotu je stigao Barack Obama, prvi crnac novo izabrani predsjednik Sjedinjenih Država. Prilog o tom putovanju, pripremama i svečanostima uoči njegove sutrašnje inauguracija kao 44 predsjednika Sjedinjenih Država, pripremio kolega Omer Vatrić.

Obama i Biden danas zajedno sa milionima Amerikanaca, u Washingtonu i širom zemlje, odaju počast lideru u borbi za ljudska prava Martinu Lutheru Kingu.

Posebno nadahnuće za porodicu Obama bio je jučerašnji koncert na Nacionalnom Mall-u. Najpoznatija imena Hollywooda bila su u Washingtonu, kako bi proslavili dolazak, od sutra i zvanično, prve porodice.

Barack Obama je pozvao oko pola miliona prisutnih da se podsjete puta kojeg je ova zemlja prošla.

Barack Obama:

"Ispred nas je bazen u kojem se još uvijek reflektuje Kingov san, a iza mene, brinući o Uniji koju je spasio, sjedi čovjek koji je na mnogo načina doprinio da se ovo danas desi."

Obama je, medjutim, ukazao i na teškoće, prije svega ekonomske.

"Trebaće više od mjesec ili godine,trajaće više godina. Na putu će biti padova, grešaka i dana koji će staviti na iskušenje našu odlučnost kao nacije."

I tokom slavlja, dolazeća vlada, je bila aktivna pripremajući se za sutrašnju inauguraciju...a kako je za ABC televiziju, Georgeu Stepahnopoulusu, rekaoObamin ključni savjetnik David Axelrod, prvo naredjenje novog predsjednika uključuje i povlačenje borbenih jedinica iz Iraka u roku od 16 mjeseci.

Suradnici Baracka Obame, kažu da će on u inauguralnom govoru pozvati naciju da odpočnu eru odgovornosti...najavljujući to već na svečanosti ispred Lincolnovog spomenika.

Barack Obama:

"Nemojte nikada zaboraviti da se istinski karakter naše nacije ne otkriva tokom lakih i ugodnih dana, nego onim što uradimo u teškim trenucima."

Ali, svečanost na washingtonskom mallu je bila prilika i za zabavu.

Uz više od pola miliona ljudi novoizabrani predsjednik je bio okružen i zvjezdama zabave.

Od U2 do Ushera.

Od Beyonce do Brucea Springsteena.

Neki su govorili o istoriji, kao Tom Hanks.

"Kada se podigne Lincoln je visok 193 centimetra"

Jamie Foxx je imitirao Obamu.

"Ako još iko sumnja da Amerika nije mjesto gdje je sve moguće, noćas je ovo vaš odgovor."

I dok se Obama orator sprema za sutrašnji inauguralni govor...za CNN je govorio o nedavnoj posjeti Lincolnovom spomeniku, gdje je na zidovima ispisan inauguralni govor lgenedarnog 16 američkog predsjednika.

Barack Obama:

„Sasha je pogledala i rekla, boy, to je dug govor, da li ćeš i ti toliko govoriti. Rekao sam da je taj ustvari kratak, i da ću ja govoriti malo duže. Onda se okrenula Malia rekavši mi - Ti si prvi crnac predsjednik, pazi da to bude dobar govor."

Uz sve obaveze porodica Obama je imala nešto vremena i za zajedničko slavlje. Pred kraj putovanja vozom, putem kojim je nekada došao Lincoln, porodica je proslavila 45 rodjendan Michelle...Uz hit 90-tih "All Star", buduća prva dama je zaplesala sa kćerkom Maliom.

Na putovanje vozom Obama se odlučio kako bi dijelom sljedio put svog političkog idola Abrahama Lincolna prije više od jednog vijeka.

Novoizabrani predsjednik je put odpočeo iz Philadelphie, mjesta političkog rodjenja Amerike, a zatim mu se, prolazeći kroz Delaware, priključio podpredsjednik Joe Biden.

Obraćajući se hiljadama prisutnih Obama je rekao da riješenje teškoća treba tražiti kroz vjekovima prisutne američke vrijednosti - vrijedan rad i istrajnost.

"Čini se kao da američki san izmiče. Mi znamo da nas čekaju teškoće, i da je došlo vrijeme da se ponovo ujedinimo", rekao je Obama.

Najpoznatiji vozar iz Delawera, bivši senator Joe Biden je obećao da će se u Washingtonu svakog dana boriti za Amerikance.

Joe Biden:

"Mi možemo i mi ćemo obnoviti srednju klasu. Dame i gospodo, mi možemo i mi ćemo obnoviti ugled u svijetu."

Bez obzira na hladnoću, na hiljade gradjana izašlo je da pozdravi Baracka Obamu, koji je probudio nade najvećeg broja Amerikanaca, donoseći uz istoriju i optimizam.

XS
SM
MD
LG