Linkovi

Američke prve dame: Uloga i značaj


Michelle Obama će biti prva dama u naredne četiri godine. Ona je advokat, a fakultet je završila na Univerzitetu Harvard. Ali, ona kaže da će njene kćerke, Malia i Sasha, biti njen najveći prioritet. Ona takodjer želi pomoći vojnim obiteljima:

Oni se vrate kući i to ih čini sretnim ali, onda slijedi jedan značajan period adaptacije i čim se adaptiraju na porodični život, ponovo su negdje poslani.

Lisa Kathleen je kustos izložbe o Prvim damama u Muzeju američke istorije:

Najstarije prve dame su bile dobre domaćice koje su znale ugostiti državnike, a sada se obično bave pitanjima koja su njima lično važna ...

Jacqueline Kennedy, prva dama od 1961-1963, je ranih 1960. restaurirala istorijske predmete u Bijeloj Kući.

Jednostavno mi se činilo da je velika šteta da jedva da je bilo ikakvih istorijskih predmeta u kući.

Lady Bird Johnson je uzela aktivno učešće u obrazovnom programu predškolske i školske djece.

Betty Ford, prva dama od 1974-1977. je podržavala Amandman o jednakim pravima, i kao neko ko je preživio rak dojke, bila je glas informiranja o ovoj bolesti.

Žene više nije sramota imati amputaciju dojke, ukoliko je to potrebno. One o tome sada slobodno govore, i mislim da je to veliki napredak i mislim da spašava mnoge živote.

Nancy Reagan je vodila kampanju protiv upotrebe droge. Barabara Bush se borila za pismenost, na čemu je radila i Laura Bush. Ona je takodjer bila i borac za prava žena gdje su ona ugrožena, kao na primjer u Afganistanu.

Upoznala sam na hiljade žena iz mnogih zemalja, i vidjela sam da žene imaju iste snove gdje god bile...

Prve dame već dugo imaju neslužbenu ulogu ambasadora. Eleanor Roosavelt je u tome bila prva, iako je mnogo putovala i po Sjedinjeim državama. Alida Black je direktor projekta Eleanor Roosavelt na Univerzitetu George Washington.

Ona je smatrala da je njena uloga da pruži ruku američkom narodu i od njih čuje kako se politika može krojiti u cilju poboljšavanja njihovih života.

Hillary Clinton je kao prva dama bila aktivno uključena u politiku. Bill Clinton ju je imenovao čelnikom komiteta za zdravstvene reforme. Kada se senatorica Hilary Clinton i sama kandidovala za Bijelu kuću, postavilo se pitanje šta bi bila uloga prvog supruga.

Alida Black sa Univerziteta George Washington komentira:

Očekujete da će prva dama ili prvi genteleman, biti neko ko predsjedniku daje moralnu podršku koju očekujete od svakog supružnika. U isto vrijeme od njih očekujete da budu pametni, jaki i da na prvom mjestu imaju svoju zemlju, da svoj ego mogu ostaviti po strani i zasukati rukave i potegnuti kada je to potrebno.

A Michelle Obama će bez dvojbe vrlo brzo saznati šta se od nje očekuju i njen suprug, u ulozi predsjednika, ali i cijela nacija.

XS
SM
MD
LG