Linkovi

Najbogatiji čovjek na svijetu sa optimizmom gleda na dugoročnu budućnost američke ekonomije


Najbogatiji čovjek na svijetu, legendarni investitor Warren Buffett, je novinaru Glasa Amerike Barry Woodu, u nedavnom intervjuu, rekao da uprkos dubokoj financijskoj i ekonomskoj krizi, vjeruje da su američke dionice jeftine i da sa optimizmom gleda na dugoročnu budućnost američke ekonomije.

Warren Buffett nije uobičajeni bogataš. Prije dvije godine on je saopćio da će većinu svog bogatstva, preko 30 milijardi dolara, dati u Fondaciju Billa i Melinde Gates, koja finansira obrazovne i zdravstvene projekte u zemljama u razvoju.

U poslu, Buffett je, takodjer, neuobičajen. On ostaje ulagač tipa - kupi i čekaj.

"Ja nikada ne znam, ja ne predvidjam dionice ili poslovanje u smislu šta će se desiti u roku od jednog mjeseca ili jedne godine, jer ja to ne znam", kaže on.

78-mo godišnji mudrac govori jednostavno. Na primjer, na tržištu robe široke potrošnje, ili dugoročnijih dobara val ide dole gore i varljivi investitori često plivaju goli, kaže Buffett, spominjući Bernarda Madoffa, iz New Yorka, optuženog za najveću svjetsku prevaru ulagača.

"Ljudi obično ne obrate pažnju u vrijeme dok vrijednosti na tržištu ubrzano rastu. Svi su sretni i niko ne glada pažljivo. I sada smo otkrili da imamo nudističku plažu na Wall Streetu i nekim drugim mjestima", kaže Buffett.

U Washingtonu, na sastanku upravnog odbora korporacije, Buffett nije iskazao žaljenje što je kupovao dionice prije tri mjeseca kada su bile skuplje nego danas. On kaže da je tajna uspjeha - plašiti se kada su drugi pohlepni, i biti pohlepan kada su drugi u strahu.

"Oni su preplašeni. Preplašeni su i možda će biti u strahu još godinu ili dvije", kaže on.

Mada, kako kaže, nema ništa pozitivnog da se trenutno dešava u američkoj ekonomiji, on sa optimizmom gleda na dugorčnu američku budućnost.

Lani je Buffett je na prvom mjestu najbogatijih ljudi, zamjenio svog prijatelja Billa Gatesa. Pitamo ga kako se osjeća kao najbogatiji čovjek na svijetu.

"To uopće ne mjenja moj život. Očito, ja mogu kupiti sve što želim. Ja imam avion, koji olakšava moj život. Ali, ako to izostavimo, ja vjerovatno živim kao bilo ko drugi koji zaradjuje 150 hiljada dolara godišnje", odgovara Buffett.

Prije gotovo deset godina, Buffett je saopćio da će njegovo troje djece nasljediti samo mali dio njegovog bogatstva.

"Ne vidim razloga zašto bi neko ko je dobio lutriju na jajnicima i začeo se u pravom stomaku bio predodredjen da živi u hladovini sljedećih pedeset godina."

Buffett živi na američkom srednjem zapadu u Omahi, savezna država Nebraska, što je njegov dom više od 40 godina.

XS
SM
MD
LG