Linkovi

Palestinci izvan Gaze: Strahujući od najgoreg


Kako se sukobi izraelskih vojnika i Hamasovih militanata nastavljaju, Palestinci čiji su članovi porodice i bliski rođaci blokirani u tom gradu, zbivanja prate sve intenzivnije i sa sve više zebnje. Neizvjesna sudbina najbližih izaziva ogroman stres. Jedan od njih je Ibrahim Sayed Dhaboor Palestinac u Ramallah-i na Zapadnoj Obali.

Ibrahim ne isključuje televizor od početka izraelske vojne ofanzive na Gazu. Rođen u velikoj porodici u Gazi, on je jedan od jedanaestoro braće i sestara koji je ranije odselio iz grada. Sada je sigurnost porodice jedino na što misli:

„Mislim da izraelska armija vodi rat protiv žena, djece, starih.... Ne spavam.... gledam televiziju cijelu noć i pratim šta se događa. Moje je srce u Gazi."

Ibrahim je napustio Gazu prije 9 godina, da bi radio kao vozač jednog prominentnog člana al-Fataha. Njegova supruga Souad Oweidah je iz Hebrona na Zapadnoj Obali. Žive sa dvoje djece u Ramallah-i.

Ibrahim nije odlazio u Gazu, čak ni na očevu sahranu. Ima osobnu iskaznicu iz Gaze i ako dođe u Gazu Izraelci mu, kako kaže, neće dozvoliti da se vrati na Zapadnu Obalu. Telefonski razgovori su jedini kontakt sa porodicom u Gazi i majku naziva svakodnevno, od prvog dana izraelske ofanzive. A kada pozove....:

„Ponekad odgovaraju na prvi zvuk zvona, ponekad mi treba tri, četiri sata da uspostavim vezu. Pitam ih šta se dešava... kažu mi da je njihova zgrada bombardirana i sa kopna i sa mora... vide da ljudi ginu na njihove oči, vide mrtva tijela na ulicama" – kaže Ibrahim.

Nazvao je majku i u vrijeme prisustva reportera Glasa Amerike. Majka je odgovorila na prvi zvuk telefonskog zvona. Poslije razgovora Ibrahim je rekao da mu je majka prenijela da su Izraelci koristili bombe koje se rasprskavaju prije udara o tlo i pale sve u širokom krugu.

Majka mu poimenice, kako je rekao, javlja ko je od susjeda ubijen. Među ubijenim su i dijete i majka koji su živjeli vrata do vrata. Majku brine, kako je rekla, da bi njihova zgrada mogla da se sruši.

Nakon majčinog razovora i sa Ibrahimovom suprugom, Souod je rekla da joj je Ibrahim Sayed Dhaboor majka poručila da brine o djeci i Ibrahimu, da ne brine o njima, tamo u Gazi. Oni čekaju da, kako je majka plačući rekla, umru.

Na pitanje da li se želi vratiti u Gazu, Ibrahim je odgovori da bi to učinio ako je moguće:

„U ovoj situaciji, svako želi biti uz svoju porodicu, da podijeli sudbinu sa njima.... da živi ili bude ubijen."

XS
SM
MD
LG