Linkovi

Funkcija potpredsjednika SAD: Moćnik ili uticajni savjetnik


Nekoliko trenutaka prije nego što Barack Obama 20. januara da zakletvu kao novi američki predsjednik, dugogodišnji senator Joe Biden će takođe, kako potpredsjednik, položiti zakletvu i na tom položaju naslijediti Dicka Cheneya.

Novi i stari potpredsjednik SAD se uveliko razlikuju, i osobno, i politički, i po shvatanju suštine obaveza i ovlasti potpredsjedničke funkcije.

U jednom trenutku predizborne kampanje prošle godine Demokrata Jor Biden je rekao da će biti sasvim drugačiji potpredsjednik nego što je to Republikanac Dick Cheney i dodao:

„On je bio najopasniji potpredsjednik kojeg smo imali, vjerovatno najopasniji u američkoj povijesti."

Tokom osam godina gospodin Chaney je bio vrlo aktivan. Nije bio samo savjetnik predsjedniku Bushu, nego je imao i snažan uticaj na to kako je politika provođena:

„Rekao bih da je on bio, ne samo najmoćniji potpredsjednik, nego i najmoćnija osoba u modernoj američkoj povijesti koja nije bila predsjednik..." – kaže Barton Gellman, novinar, dobitnik Pulitzer-ove nagrade i author knjige „Cheney-evo potpredsjedništvo" i dodaje:

„Cheney je jednostavno bio dominantna figura u širokom spektru pitanja.... od smanjivanja poreza 2003. do tretmana osumnjičenika za terorizam, od trasiranja puta u rat do nominacije sudija vrhovnog suda. Treba, međutim, shvatiti da je George Bush bio taj koji je zaista odlučivao."

Cheney će, međutim, reći da su njegovu ulogu mediji preuveličavali. U nedavnom intervjuu, jednom od rijetkih, on je kritikovao Bidena zbog namjera novog potpredsjednika da smanji moć te funkcije:

„Ako gospodin Biden želi oslabiti uticaj ureda poptpredsjednika, to je njegova stvar. Mislim da će Barack Obama, kao predsjednik, odlučivati šta želi od potpredsjednika i očigledno je, na osnovu toga kako o tome govore, da Obama ne očekuje od Bidena da ima onoliko značajnu ulogu koliku sam ja imao."

Keneth Walsh, novinar koji prati Bijelu kuću za „US News and World Report," misli da će Joe Biden takođe biti uticajan savjetnik, ali ne i neovisan onoliko koliko je bio Dick Chaney:

„Biden tvrdi da će pokušati da ured potpredsjednika smjesti u onaj okvir u kojem treba da bude, okvir glavnog savjetnika predsjedniku, a ne centar moći izdvojen od ostalih dijelova vlade."

Odlazeći i dolazeći potpredsjednik su i osobno potpuno drugačije ličnosti. Biden je vrlo predusretljiv i govorljiv, dok Cheney voli djelovati iz sjene, smatra analitičar Anthony Cordesman, specijalista za pitanja nacionalne sigurnosti:

„Senator Biden nikada nije bio neko ko se oslanja na tajnovitost, privatne povjerljive odnose sa članovima vlade ili političkog sistema. S druge strane, to je zaista bio metod Cheney-evog djelovanja."

Novinar Walsh očekuje da će se Joe Biden koncentrirati na promicanje politike od interesa za srednju klasu i da će biti koristan savjetnik Baracku Obami:

„Biden je u Washingtonu više od 30 godina, ima ogromno iskustvo u pitanjima spoljne politike, naciolane sigurnosti, pravosuđa. Sumnjam da će biti mnogo više od onog što je Jimmy Carteru bio Walter Mondale, dakle vrlo bitan savjetnik o tome kako Washington funkcionira. Ali, predsjednik će uvijek biti taj koji odlučuje."

Joe Biden vjerojatno neće htjeti ili neće moći biti onoliko moćan koliko je to bio Dick Cheney. Ali je isto tako vjerojatno da neće biti ni potpredsjednik u ranijem, tradicionalnom mislu, potpredsjednik koji predsjedava Senatom i prisustvuje sahranama na državnoj razini.

XS
SM
MD
LG