Linkovi

Mekana američka moć jača od oružja


Gospodin Obama je već jasno dao do znanja svima da mu je namjera obnoviti sposobnost Amerike da privuče svojim idejama, i utječe na druge zemlje, koristeći tzv. mekanu moć - tj da privlači svojim idejama, kultruom, načinom života... Novinarka Glasa Amerike Cindz Saine u svojoj priči govori o nadama i očekivanjima koje gaje mnogi , s dolaskom Baracka Obame u Bijelu Kuću.

Samu vojnu silu Sjedinjenih Država niko na svijetu ne dovodi u pitanje - poznato je da su američke trupe medju najbolje uvježnbanim i najbolje opremljenim u svijetu, i stacionirani u više od 30 zemalja. No, neki kažu da se američka vojna superiornost povećala i to na uštrb američke reputacije i sposobnosti da uvjere bez sile.

Nedavno istraživanje Centra i fondacije Pew, pokazuje da je pozitivno mišljenje o Sjedinjenim Državama opalo u 26 od 33 zemlje svijeta gdje su provedene ankete, a u posljednjih 8 godina.

Nancy Snow, profesorica javne diplomacije na Univerzitetu Syracuse u New Yorku, kaže da je samo izbor Obame dovoljan da bar djelomično poboljša imidž Amerike u svijetu, i dodaje:


Cijeli je svijet bez daha čekao da vidi hoće li Obama pobijediti. I jest! Osobno mislim da je u tom trenutku čak došlo do smanjenja anti-amerikanizma u svijetu. No, druga je stvar koliko će to trajati, jer sada slijedi vodjenje zemlje, kaže gospodja Snow.

Tijekom svog govora nakon pobjede u Chicago-u je gospodin Obama obećao svitanje nove zore kada je u pitanju američko vodjstvo, obrativši se riječima:


A svima onim akoji se pitaju sija li američko svjetlo još uvijek onako jako ' večeras smo dokazali da istinska snaga naše zemlje i naroda ne proizilazi iz moći našeg oružja, niti iz opsega našeg bogatstva, neko iz neuništive snage naših ideala: demokracije, slobode, šanse za bolji život, i velike nade!


Gospodin Obama je obaćeo povesti zemlju u novom pravcu. Rekao je da će mu jedna od prvih predsjedničkih naredbi biti zatvaranje zatvora u Guantanamu .Takodjer je obećao da Amerika više neće koristiti ispitivačke tehnike poput simuliranog gušenja, kako bi došla do informacija od zatvorenika.


Rekao je da želi povratiti povjerenje u vladu. Želi povratiti vjeru u Ameriku kao lidera, kako u inostranstvu tako i ovdje, kod kuće, kaže profesorica Snow.

Gospodja Snow dodaje da Obama treba iskoristiti svoju jajnu moć komunikacije, i svoju multikulturnu biografiju da bi obnovio sposobnost Amerike da utječe mekanom moći.

Bivši ministar obrane Donald Rusmfeld je bio poznat kao protivnik tzv mekane moći, govoreći kako je popularnost sklizava kategorija i da se američka vanjska politika ne treba njome voditi.On je tvrdio da Amerika mora prihvatiti da neće svima biti jednako draga.

No, administracija predsjednika Busha je oštro kritizirana jer je izgledalo da ignorira stajališta drugih zemalja, uključujući saveznike. Kristen Lord iz Instituta za političku analizu, Brookings, kaže da je vjerovatno da će Obamina administracija napustiti strategiju Ne treba nam niko.


Kada Amerikanci pokažu da su voljni saslušati druge,da su voljni da se uključe , da su voljni pokušati razriješiti neke od krupnijih izazova s kojima se sučeljevaju muslimanska društva, iako nekima može zvučati paradoksalno, ali vjerujem da bi to Ameriku učinilo bezbjednijom, govori Kristen Lord.


Ipak, stručnjaci takodjer upozoravaju da mnogi u Americi i inozemstvu možda od Obame očekuju čuda, sposobnost da riješi sve svjetske probleme - stoga će neki stupanj razočarenja biti neminovan. No, milijuni u svijetu očekuju ovu inauguraciju s osjećajem ponosa i nade u budućnost, i zbilja, gledat će u pravcu Obamine Bijele Kuće u potrazi za novim svjetlom.

XS
SM
MD
LG