Linkovi

Oporavak američke ekonomije: Uprkos teškoćama, Obama ima politički kapital kojeg će koristiti!


Loše vijesti o američkoj ekonomiji ponovo su stigle jučer. Američko ministarstvo trgovine je izvijestilo da je prošlog mjeseca maloprodaja opala za 2,7 procenata, dvostruko više nego su očekivali na Wall Streetu. Analitičari kažu da je smanjivanje potrošnje od strane kupaca ključni faktor ekonomskih teškoća sa kojima će se susresti Barack Obama kao 44 predsjednik Sjedinjenih Država. Za Glas Amerike izvještava Mil Arcega.

Finansijski eksperti kažu da Amerikanci prolaze kroz najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. To jasno vidi i novoizabrani predsjednik Barack Obama.

"2009. smo započeli u sred krize, nevidjene u našem životnom vijeku."

Nakon pobjede na izborima 4. novembra, Obama se susreće sa sve gorim ekonomskim pokazateljima - od visoke nezaposlenosti do potencijalne propasti auto-industrije.

Analitičar Thomas Mann, iz Brookings Instituta u Washingtonu kaže da su to teški izazovi za novog predsjednika.

"Mi jednostavno do sada nismo vidjeli ovako nešto - ubrzano propadanje finansijskog sistema, probleme sa kreditima i recesiju koja postaje sve dublja", kaže Mann.

Obamine liderske sposobnosti su već stavljene na provjeru njegovim nastojanjem da uvjeri Kongres da odobri drugu polovinu od 700 milijardi dolara iz paketa finansijske pomoći.

Faiz Shakir je direktor istraživanja u Centru za Američki progres u Washingtonu.

"Ovo je zaista jedinstveno, na više načina, jer Obama nasljedjuje recesiju na njenom vrhuncu", kaže on

Uprkos teškoćama, Thomas Mann kaže da će Obama imati politički kapital kojeg će koristiti.

"Teškoće i problemi sa kojima se Obama susreće istovremeno prati naklonost koju Amerikanci prema njemu osjećaju i njegovom izboru. Tako da on, ustvari, ima šansu da radi na nivou, ako ne vjere, onda barem, optimizma u njegov izbor i preuzimanje vlasti", kaže Mann.

Analitičari kažu da se Obama susreće sa velikim problemom balansa kada pokušava podstaći oslabljenu američku ekonomiju i održati obećanja data tokom kampanje o jednako teškim pitanjima kao što su zaštita okoline i reforma zdravstva. Neki kažu da je to ključni test koji u krajnjoj instanci može odlučiti da li će Obamina administracija vladati i u drugom mandatu.

XS
SM
MD
LG