Linkovi

Obama protiv al-Qaide: Razbijanje mreže prioritet


Oblikujući američku spoljnu politiku koju će voditi kada, za koji dan, preuzme Bijelu kuću, posebno u segmentu koji se odnosi na Afganistan i Pakistan, Barack Obama nije propuštao da istakne da će teroristička mreža al-Qaide biti jedan od najvećih prioriteta. S druge strane, i lider al-Qaide je već u pitanje doveo iskrenost namjere gospodina Obame da pruži ruku islamskom svijetu, što može značiti da je umanjivanje pozitivne energije kojom zrači Obama neka vrsta prioriteta al-Qaide.

Šta vašingtonski eksperti za terorizam kažu o konačnim ciljevima al-Qaide i Obaminim opcijama za suočavanje sa teroristima?

Mada je prošlo više od 7 godina od terorističkih napada na SAD i gotovo isto toliko vremena vojnih, političkih i svih drugih napora da se al-Qaida razbije i uništi, al-Qaida je još uvijek i vrlo često u udarnim vijestima. Zbog terorističkih napada u Pakistanu, Afganistanu, Iraku (i drugdje u svijetu koje su izvodile terorističke grupe povezane sa al-Qaidom) novi američki predsjedik je, na ovaj ili onaj način, govorio:

"Moramo i dalje nastavljati pritisak na al-Qaidu. Ta mreža je naša najveća meta. O tome sam često govorio i opširno govoro tokom preizborne kampanje."

Stručnjaci za terorizam su jedinstveni u ocjeni da, usprkos američkim i NATO udarima na al-Qaidine teroriste i ćelije u Iraku i Afganistanu, al-Qaida i dalje nastavlja sa podsticanjem I širenjem anti-zapadnih osjećanja u muslimanskom svijetu kako bi polako postigla svoje ciljeve. A njen konačni cilj je uspostaviti šerijatski zasnovane islamske sisteme i režime od Španije do Indonezije.

Analitičar i autor knjige "Um teroriste" Jerrold Post ističe da je strategija al-Qaide veoma sofisticirana, a njena borbena taktika zasnovana na ideologiji:

"Ne možemo se ideologiji i spihologiji suprotstaviti samo pametnim bombama i raketama. Iza svakog terorističkog lidera, iza svakog teroriste bombaša, ubijenog ili uhvaćenog, iza svakog teroriste.samoubice stoji još 10 njih koji čekaju da dođu na red, da budu odabrani. Mi imamo mašinu, al-Qaidu, za stvaranje terorista."

Konačan poraz al-Qaidi bi se, po mišljenu gospodina Posta, mogao nanijeti…:

"Prvo, sprečavanjem potencijalnih terorista da se pridruže grupi; drugo, stvaranjem unutarnjeg razdora; treće, olakšati izlaska, napuštanja al-Qaide i četvrto, presijecanjem tokova podrške i marginaliziranjem lidera al-Qaide."

Dosta je analitičara koji procjenjuju kampanja terorra koju je al-Qaida vodila u Iraku imala negativan efekat po nju samu i da je stretegija američkih snaga u posljednje dvije godine rezultirala smanjenjem podrške teroristima.

Jedan od njih je i Daveed Gartenstein-Ross:

"Dvije godine rata u Iraku su dosta koštale al-Qaidu, osobito što se tiče širenja organizacije i efekata njenog djelovanja na terenu. Pokazalo se na mnoge načine da je ideja da je al-Qaida pokret oslobađanja nerealna, lažna… Oni koji su bili najbliži al-Qaidi, koji su bili u prilici neposrednije osjetiti tendencije njenih vođa, ti i takvi je sada sve viče odbacuju."

Stručnjaci također kažu da Barack Obama, kao naredni američki predsjednik, jasno zabrinjava al-Qaidu. Njen lider Ayman al-Zawahri je već osudio gospodina Obamu kao nevjernika. Neki analitičari vjeruju da teroriste strahuju da će, ako Obama uspije da promijeni imidž Amerike u muslimanskom svijetu, biti sve teže regrutirati nove članove. Stoga će za Obamu, kaže Daveed Garnstein-Ross, biti ključno da učinkovito dosegne do muslimana širom svijeta:

"Jedna prednosti gospodina Obama u odnosu na prethodnika, predsjednika Busha, je to što on ima mnogo bolje sposobnosti komunikacije."

I Barack Obama će, smatra analitičar Jerrold Post, vjerojatno naići na prijemčiviju publiku među većinom muslimana.

"Cilj je zapravo kako pomoći većinskoj struji, umjerenim muslimanima, da ponovo na vrh vrate verziju i duh islama koje su im "oteli" i nametnuli ekstremisti."

Stručnjaci se slažu da prevashodni cilj ne treba biti direktno se boriti sa fanaticima, već djelovati protiv psihologije i ideologije koja ih pokreće. A to će, saglasni su u ocjeni, značiti spor, stalan i dugotrajan napor.

XS
SM
MD
LG