Linkovi

Trojica američkih ambasadora u Sarajevu: Ručak, razgovori sa domaćim političarima i... ništa novo


U Sarajevu su danas bila tri američka ambasadora.Domaćin Charles English ugostio je svoje kolege iz Srbije i Hrvatske.Prema njegovim riječima razlog posjete je primopredaja dužnosti na komandnoj poziciji snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini.

Ipak, našlo se vremena i za ragovor sa domaćim političarima. Pozvani su lidere i predstavnici četiri političke stranke.Nezaobilazan je i predstavnik OHR-a.

Prije ručka, u povelikoj “novinarsko-snimateljskoj gužvi” pred kućom ambasadora Englisha, on se obratio novinarima:

“Ono što je posrijedi danas je jednostavno reprezentativan uzorak, ne sva mišljenja, nego jednostavno razmjena ideja na okruglom stolu, kako bi moje kolege dobile ideju o tome sto se ovdje dešava.”

Sat kasnije zajedno su izašla trojica od četvorice pozvanih političara. Prema njihovim riječima, osim ručka, ništa novo. Razgovori su ostali na nivou obavještavanja američkih ambasadora o situaciji u BiH

Sulejman Tihić, SDA:

Ako možemo kazati o čemu se najviše razgovaralo… to je bilo o ustavnoj reformi. Normalno, sa različitim pogledima sugovornika koji su učestvovali u razgovoru… šta i kako uraditi i kako postići konsenzus koji nismo mogli ni u aprilu 2006. godine.“

Dragan Vrankić, HDZ:

“Ono što smo se složili ili što svi dijelimo je mišljenje da BiH nema alternative bez konsenzusa, tolerancije, međusobnog razumjevanja i da je put ka Evropi zajednički, ne samo za BiH nego i za cijelu regiju.”

Mladen Ivanić, PDP:

“Moje mišljenje je da BiH neće biti prioritet ni nove administracije i da je to više pitanje odnosa nas samih i EU. Nekih posebnih poruka prema Republici Srpskoj nije bilo.”

Četvrti političar izašao je posljednji. Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da je zadovoljan… i ručkom i Amerikancima:

“Izuzetno sam zadovoljan onim što sam čuo od naših američkih sagovornika. Zadovoljan sa sa onim što žele da urade, kako da nam pomognu. Sad mi sami sa sobom. .... e, taj dio je nešto što su vam vjerovatno rekli ovi umjetnici koji su izašli prije mene.”

Predstavnik OHR-a nije bio raspoložen za javnost, osnosno za izjavu novinarima. Od njih su ga štitila trojica tjelohranitelja.XS
SM
MD
LG