Linkovi

Hillary Clinton: "Pametnom moći" revitalizirati američku spoljnu politiku


Oslanjanje na, kako je rekla, "pamentnu moć" biće dio načina na koji će senatorka Hillary Clinton revitalizirati američku diplomaciju, ukoliko njena kandidatura za prvu osobu State Departmenta bude prihvaćena i potvrđena. Bivša prva dama SAD je jučer, odgovarajući na brojna pitanja članova senatskog Komiteta za spoljne odnose, istakla da Sjedinjene Američke Države žele biti ponovo zemlja-lider i da je ona osoba koja će istrajno raditi na tom cilju.

Gospođa Clinton je rekla da će tijesno sarađivati sa Kongresom na obnovi američkog ugleda i liderstva u svijetu i, ne spominjući direktno odlazeću administraciju predsjednika Busha, posebno naglasila da će Bijela kuća sa Obamom unijeti novi kurs u diplomatiju:

"Novi predsjednik i ja vjerujemo da spoljna politika mora biti temeljana na "braku" principa i pragmatizma, a ne na krutoj ideologiji."

Da bi ostvarila zajedničke ciljeve, Amerika mora doprijeti do svih svojih saveznika, takođe je istakla gospođa Clinton:

"Vjerujem da je naše liderstvo manjkavo i poljuljano, ali i dalje željeno. Moramo koristiti takozvanu pametnu moć, sav potencijal koji imamo - diplomatski, ekonomski, politički, vojni, pravni i kulturni."

Mogućnost da se teroristi domognu oružja za masovno uništavanje Hillary Clinton je ocijenila najvećom prijetnjom Americi i istakla da Sjedinjene Države moraju ubijediti druge zemlje da reduciraju rezerve nuklernog materijala i oružja.

Senator John Kerry, novi predsjedavajući Komiteta, postavio je pitanje odnosa Obaminog tima prema Iranu čiji režim Washington optužuje da se nastoji domoći nuklernog naoružanja.

"Naš će cilj biti učiniti sve što možemo kroz diplomatiju, sankcije, ostvarivanjem boljih odnosa sa zemljama za koje vjerujemo da imaju velikog interesa da Iran bude spriječen da se domogne nuklernog oružja. Sa stola nećemo skinuti ni jednu moguću opciju" - odgovorila je gopsođa Clinton.

Šestostrani pregovore o nuklernom programu Sjeverne Koreje ona je ocijenila kao dobar način vršenja pritiska da Pyongyang obustavi aktivnosti te vrste.

Tokom jučerašnjeg saslušanja, postavljeno je neizbježno pitanje o novcu koji je za svoju fondaciju prikupljao Bill Clinton.

Ugledni senator, Republikanac Richard Lugar rekao je da druge zemlje na te donacije mogu gledati kao povod za podršku gospođe Clinton.

"Strane donacije, čak i one najdobranamjernije, mogu značiti određeni rizik po našu spoljnu politiku. Jedini siguran način da eliminiramo budući rizik je da se fondacija gospodina Clintona odrekne novih stranih donacija."

S tim u vezi gospođa Clinton je posebno naglasila da buduće donacije, ako ih ipak, bude, neće imati nikakvog uticaja na njen rad i odluke.

Senat u punom sastavu bi mogao, kako se očekuje, nominaciju Hillary Clinton za novu državnu tajnicu potvrditi slijedećeg utorka.

XS
SM
MD
LG