Linkovi

Evropa/Rusija/Ukrajina: Gas krenuo pa stao


Priča sa ruskim gasom za Evropsku uniju i Balkan izgleda da se neće tako lako, a ni tako brzo završiti.

Jutros je gas krenuo pa stao, količine koje su puštene u sistem nedovoljne za pokretanje sistema, a Rusi i Ukrajinci optužuju jedni druge za zatvaranje međunarodne trase, kojom bi gas trebalo transportovati do zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana. Oko 8 sati je najavljeno

puštanje 76 miliona kubnih metara gasa, što je, upozoravaju stručnjaci, manje od trećine potrebnih količina kako bi cijeli sistem uspješno funkcionisao i gas stigao do Evrope. Međutim, nedugo zatim, proktok gasa je potpuno zaustavljen , o čemu su evropski promatrači obavijestili i Evropsku komisiju u Briselu.

Glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen:

"Prema informacijama našim posmatrača u Rusiji, vrlo male, gotovo nikakve količine gasa su u gasovodima. Trenutno nismo u stanju da naprasno donosimo zaključke, ali mogu reći da je riječ o veoma ozbiljnoj stvari koja se mora hitno riješiti".

Evropljani su danas priznali da njihovi timovi još uvijek nemaju pristupa glavnim dispečerskim centrima ni na ruskoj, ni na ukrajinskoj strain.

Glasnogovornik Komesarijata EU za energiju Ferran Tarradellas Espuny:

"Naši su eksperti potvrdili da ne mogu ući u dispečerske centre ni u Ukrajini, ni u Rusiji, a to je ključni uslov da bi smo mogli obavljati posmatranje. Zato i tražimo neometan pristup kontrolnim centrima, i to odmah."

Jutros je, po ko zna koji put, predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso telefonski razgovarao sa obje strane, te izrazio nezadovoljstvo nedovoljnim količinama gasa u sistemu i razočaranost činjenicom da pitanje punog snabdijevanja evropskih potrošača još uvijek nije riješeno. To, još jednom je istakao gospodin Barroso, još od 8. januara, početku krize, pokrenuće veoma ozbiljne sumnje u pouzdanost Rusije, kao snabdjevača gasom, i Ukrajine, kao tranzitne zemlje, na putu tog Evropi neophodnog energenta.

XS
SM
MD
LG