Linkovi

BiH: Prva uspješna javna ponuda akcija nekog preduzeća


Posljednjeg dana 2008.godine uspješno je okončana prva inicijalna javna ponuda akcija jednog preduzeća u Bosni i Hercegovini. Na taj način je kompanija „Fratello Trade" iz Banjaluke prikupila dodatna sredstva za razvoj što je, pogotovo u uslovima svjetske ekonomske krize koja pogađa i BiH, znatno povoljnije nego kreditno zaduživanje. Istovremeno to može biti putokaz i drugim kompanijama da na sličan način, djelomičnom promjenom vlasničke strukture, prikupe nova finansijska sredstva zarad uspješnijeg poslovanja.

U najkraćem „Fratello Trade" za dvije posljednje sedmice prošle godine realizovao upis oko 74 odsto ponuđenih i prikupio 864.000 konvertibilnih maraka koje će biti uložene širenje poslovanja prodaje ribe i morskih proizvoda. Za svega desetak radnih dana, akcije je upisalo više od stotinu novih akcionara među kojima su i neki iz inostranstva.

„Akcionari su dosta različiti…. To su naši dobavljači, neke kompanije iz „fiš biznisa"…. Imamo prisutne male akcionare, određene finsijske institucije, naravno Investiciono-razvojnu banku koja je najveći akcionar, menadžment i građane" – ističe Mario Derajić, većinski vlasnik „Fratello Trade-a."

O motivima za ovakav korak, prvi u Bosni i Hercegovini, gospodin Derajić kaže:

„Osnovni motiv je bio da osiguramo dalji rast i razvoj preduzeća na način da prikupimo novi kapital ulaskom novih vlasnika u preduzeće. To smo prepoznali kao najkvalitetniji način finasiranja i evo… drago mi je da možemo reći da smo uspjeli u našem projektu."

Očekuje se da će se do kraja januara ove godine akcijama kompanije Fratello Trade moći trgovati i na berzi. Kako? – pojasnio je Darko Lakić, portparol Banjalučke berze:

„Ono što ćemo mi u toku januara iskoristiti na Banjalučkoj berzi jeste da ćemo u okviru službenog berzanskog tržišta pripremiti sve što je neophodno da kreiramo poseban berzanski segment za akcije „Fratello Trade-a," dakle da razdvojimo one akcije koje su na berzu došle iz procesa privatizacije i one akcije koje su na berzu došle kroz inicijalnu javnu ponudu. Sada će akcije „Fratello Trade-a" biti uvrštene na taj segment, a mi se nadamo da će i ostale kompanije prepoznati svoj interes u izlaženju na berzu, s obzirom da je „Fratello Trade" probio led i prošao sve procedure tako da će drugima u narednom periodu sve to biti lakše."

„Menadžment preduzeća je raspložen i za dalji razvoj tako da sam siguran da nećemo stati na ovom prvom koraku i da ćemo najvjerovatnije napraviti i još neki sličan korak" – sa optimizmom je zaključio gospodin Derajić.

XS
SM
MD
LG