Linkovi

Bushova posljednja konferencija za novinare: Mnoge kritike nisu na mjestu


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush danas je u Bijeloj kući održao, najvjerojatnije, posljednju konferenciju za novinare prije odlaska iz Ovalnog ureda u slijeći utorak, 20 januara. Tokom tog susreta sa novinarima koji je obuhvatio vrlo širok spektar pitanja, gospodin Bush je branio mnoge od odluka koje je kao predsjednik donio tokom dva mandata, te odbacio kritike ekonomske i vanjske politike koju je vodio. Takođe je istakao da se ne slaže sa procjenama da je američki moralni ugled u svijetu narušen tokom osam godina njegovog mandata, te da nije mogao dozvoliti, da zbog kritika koje su mu upućivanje, da ne uradi ono što je bilo potrebno da na zaštiti SAD. On je još jednom naglasio da je prijetnja od napada na zemlju najhitniji prioritet njegovog nasljednika, te da su Sjeverna Koreja, koju su SAD skinule sa liste terorističkih zemalja, i Iran, svojevremeno označenih dijelovima “osovine zla” i dalje opasne.

Gospodin Bush je danas rekao da je isticanjevelikog transparenta na koje je pisalo “Misija ostvarena” na američkom nosaču aviona na kojem je u maju 2003. godine rekao, između ostalog, da su borbene operacije u Iraku okončane bila gerška. To je, po današnjoj njegovoj ocjeni, značilo pogrešnu poruku američkoj javnosti. Da podsjetimo, teške borbe nastavljene su još pune četiri godine. Predsjednik Bush je takođe rekao da je bio razočaran otkrićem zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib, kao i činjenicom da oružje za masovno uništavanje i razaranje nije pronađeno u Iraku.

Odlazeći američki predsjednik iz Bijele kuće odlazi sa vrlo niskim procentom onih koji smatraju da je dobro obavljao funkciju predsjednika u proteklih osam godina, ostavljajući zemlju u ratu i grčevitoj ekonomskoj situaciji.

XS
SM
MD
LG