Linkovi

Snabdijevanje gasom iz Rusije: Evropa u isčekivanju


Od sutra u 8 sati po briselskom vremenu krenuće ruski gas preko Ukrajine za Evropu - saopštili su predstavnici Evropske komisije nakon posljednjeg u nizu razgovora koje su zvaničnici Komesarijata za energiju i evropski ministri energije imali sa visokim zvaničnicima ruskog Gazproma i vlade u Moskvi.

Sporazumu su prethodili danonoćni kontakti zvaničnika Češke, zemlje koja predsjedava EU sa ruskom i ukrajinskom stranom, dodavanje te izdvajanje ukrajinske deklaracije od zajedničkog dokumenta da bi, konačno, Moskva tokom prijepodneva zaražila da Brisel stavi posljednji potpis na dogovoreno.

Tako je i učinjeno, a evropski komesar za energiju Andris Piebalgs je, između ostalog, istakao:

"Gas bi trebao da krene sutra ujutro oko 8 sati. Postoje neke teškoće, ali u ovoj fazi imamo jasan sporazum sa ruskom stranom da će surtra u osam sati po briselskom vremenu krenuti gas prema Evropi. Potrebno je neko vrijeme da stigne do krajnjih korisnika, ali biće to kraće vrijeme… između 24 i 30 sati. Sada je veoma važno da ukrajinska strana u potpunosti podrži ovaj dogovor. Ključno za uspjeh operacije je da sve tri strane u jednakom duhu žele isto - isporučiti gas njegovim korisnicima".

Međutim, i pred črstog obećanja i Moskve i Kijeva da će situacija biti riješena , na evropskoj strani ostao je utisak da problem, u suštini, i dalje postoji.

O tome predsjednik Evropske komisije, Manuel Barroso kaže:

"Postoji problem sa snabdijevanjem gasom. Ako razgovarate sa Rusima, reći će da nisu oni krivi, već Ukrajinci…. Ako razgovarate sa Ukrajincima pokazuju prstom na Ruse. Ali sa tačke gledišta evropskog potrošača gasa, zaključićete da sistem ne funkcioniše kao što bi trebao. Upravo zbog toga mi evropskim članicama uporno govorimo da načine širi izbor izvora energije, samo govorimo da je najbolji način da budemo manje ovisni od ovakvih situacija je da štedimo energiju, da je efikasnije koristimo i da imamo više različitih izvora snabdijevanja".

Gotovo cijela Evropa je u isčekivanju. Nakon što krene ukrajinskim gasovodima, gas bi u srijedu ujutro trebao doći i do prvih stanica na teritoriji evropskih država. Začiće to kraj krize koja je desetine hiljada domova ostavila bez grijanja tokom iznimno oštre zime i industriju brojnih zemalja natjerala na drastično smanjenje produkcije.

Međutim, i dalje ostaje neriješen rusko-ukrajinski spor oko neizmirenih dosadašnjih računa i uvrđivanja budućih uslova isporuke ruskog gasa Ukrajini. S tim u vezi, danas je zvanični Brisel ponudio da bude posrednik između dvije strane i pokuša pomoći da se zajednički dođe do svima prihvatljivog rješenja.

XS
SM
MD
LG