Linkovi

Zlatni globus: "Slumdog millionare" veliki pobjednik


Film „Slumdog Millionare“ veliki je pobjednik sinoćnje večeri na kojoj su uručene nagrade Zlatni globus, priznanja koja dodjeljuje Udruženje stranih novinara akreditiranih u Hollywood-u, za najbolja filmska, rediteljska, glumačka i druga ostvarenja u prethodnoj godini.

Film o siromašnom mladiću, odraslom bez roditelja koji postaje milioner odgovorivši na sva pitanja u televizijskom kvizu i sanja da se približi voljenoj djevojci mnogo višeg društvenog stupnja, osim nagrade u kategoriji za najbolju filmsku dramu, nagrađen je sa još tri Zlatna globusa – za režiju reditelju Danny Boyle-u, za najbolji scenario, te za najbolju muzičku podlogu.

Film Woody Allen-a „Vicky Cristina Barcelona“ proglašen je najboljim u kategoriji musicle-a ili komedije, a film „Waltz with Bashir“ izraelskog reditelja Ari Folman-a ngrađen je Zlatnim globusom u kao najbolji film na stranom jeziku.

Kada su u pitanju pojedinačna glumačka ostvarenja, na sinoćnoj gala svečanosti u Los Angelesu, najuzbuđenija je bila Kate Winslet. Držeći u ruci drugi Zlatni globus za najupečatljiviju sporednu ulogu u filmu „The Reader,“ (prvi je dobila za glavnu dramsku žensku ulogu u filmu „Revolutionary Road“) Kate je i sebe i sve prisutne upitala da li se zaista dešava.

Desilo se to, ali jednom, i Miki Rourke-u, glumcu kojeg su nekoliko posljednjih godina reditelji i producenti naširoko zaobilazili. Povratak na filmsku scenu, nagrađen je Zlatnim globusom u kategoriji za najbolju dramsku mušku glavnu ulogu u filmu „The Wrestler.“

Colin Farrell u filmu „In Bruges“ i Sally Hawkins u filmu Happy-go-Lucky“ proglašeni su najboljim glumcem, odnosno glumicom u kategoriji musicle-a ili komedije.

Gluma Heath-a Ledger-a, australijskog glumca koji je preminuo prije godinu dana uzevši preveliku dozu lijekova, u filmu „The Dark Knight,“ posljednjem iz serijala o Batmanu, takođe je nagrađena Zlatnim globusom u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu.

Dugotrajni aplauzi upućeni su reditelju Stevenu Spielberg-u. Njemu je uručena nagrada "Cecil B. Demille" za životno otvarenje, odnosno za njegov 40 godina dugi doprinos filmskoj umjetnosti.

Na veliko iznenađenje, tri filma – „The Curious Case of Benjamin Button“, „Doubt“ i „Frost/Nixon“ – koje su mnogi smatrali favoritima, ostali su bez ijednog priznanja udruženja koje, inače, broji oko 90 stranih novinara akreditiranih u Hollywood-u. Dodjelu Zlatnog globusa filmska industrija prati sa velikom pažnjom jer upućuje na moguće favorite za Oskara, najprestižnije nagrade za ostvarenja u filmskoj umjetnosti o kojoj svojim glasovima odlučuje preko 5 hiljada članova američke Akademije za film.

.

XS
SM
MD
LG