Linkovi

Pojas Gaze: Ni jedni ni drugi ne odustaju od napada


Izraelske kopnene snage prodiru dublje u gusto naseljene dijelove Pojasa Gaze nastojeći naći i eliminirati Hamasove militante. Istovremeno, izraelska avijacija nastavlja bombardiranja pozicija za koje sumnja da ih drže militanti i lokacija na kojima se nalaze tuneli za krijumčarenje oružja. Prema informacijama iz izraelskih vojnih izvora tokom prošle noći i rano jutros po lokalnom vremenu izvedeno je 15 napada iz zraka, što je najniži nivo te vrste napada od početla izraelske ofanzive. Mada su izaraelske rezerve jedinice raspoređene u Gazi, militanti Hamasa nastavljaju sa raktenim napadima na jug Izraela.

Medicinski zvaničnici saopštili su da je više od 900 Palestinaca ubijeno od početka sukoba. Podatke o poginulima teško je provjeriti jer su izraelske snage uveliko ograničile pristup stranim novinarima u Gazu. Predstavnici Ujedinjenih naroda smatraju da su podaci o ubijenim i ranjenim generalno pouzdani. Na izraelskoj strani do sada je poginulo 10 vojnika i tri civila u raktenim napadima Hamasovih militanata.

Na upravo završenoj konferencije za novinare, održanoj u Bijeloj kući, predsjednik SAD George Bush je izjavio da je održivo i trajno primirje moguće samo pod uvjetom da Hamas prekine sa raketnim napadima na Izrael i ako Egipat pomogne da bude zaustavljeno krijumčarenje oružja sa egipatske teritorije u Pojas Gaze. Gospodin Bush je takođe istakao da Izrael da mora biti vrlo pažljiv i izbjegavati akcije opasne po civilne.

Bivši britanski premijer Tony Blair, izaslanik Srednje-istočnog kvarteta, koji čine SAD, Ujedinjeni narodi, Evropska unija i Rusija, izjavio je danas u Kairu da su nužni elementi plana u primirju i okončanju borbi u Pojasu Gaze precizirani.

Uz prošlotjednu rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje eskalacija nasilja i zahtijeva i od Izraela i od Hamasa da odmah prekinu napade, danas je i Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda osudilo izraelsku ofanzivu, optužujući Izrael za „ozbiljna“ kršenja ljudskih prava Palestinaca. Rezoluciju Vijeću za ljudska prava podnijeli su predstabnici arapskih i afričkih država. Usvojena je sa 33 glasa za, kanadskim glasom protiv i uz udržanih 13 evropskih zemalja. SAD nemaju svog predstavnika u Vijeću za ljudska prava. I tom rezolucijom, bez pominjanja Hamasovih raketnih napada, takođe se traži prekid napada bez odlaganja i obećava provođenje međunarodne istrage.

XS
SM
MD
LG