Linkovi

Od Kabula do Arlingtona: I psima se neko nađe pri ruci


Od samog dolaska na svijet pas po imenu Tillah, zapravo ženka, živjela je pravi pseći život, život psa lutalice, zlostavljanog, gađanog svim i svačim, gladnog…. Dešavalo se to na ulicama Kabula, u Afganistanu. Petogodišnja Tillah je sada u novom domu, hiljadama kilometara daleko, u Sjedinjenim Američkim Državama. Daljih zala na kabulskim ulicama spasili su je aktivisti Homeward Trials-a, organizacije za brigu o uličnim životinjama.

“Mi nastojimo spasiti pse kojima, zbog njihovog velikog broja na ulicama i u šinterajima, prijeti smaknuće. Pse i mačke beskućnike prebacujemo do Washingtona, zbrinjavamo ih privremeno i tražimo one koji ih žele usvojiti” - kaže Sue Bell, direktorica organizacije Homeward Trails.

Tillah je sada započela svoj drugi život u Arlingtonu u Virginiji, predgrađu Washingtona. Dresira je dreserka Kinga Berro, zapravo uči da ponovo živi s ljudima i druži sa psima.

Kinga Berro vjeruje da je Tillah bila zlostavljanja prije nego je prebačena u Ameriku.

“Zbog načina na koji reaguje prema muškarcima vjerujem da je u Afganistanu niko nije štedio. Sada je mnogo bolja, “drštvenija.” Psi su obično veoma društvene životinje, a Tillah se još uvijek plaši susreta s drugim psima. Stoga vjerujem da se nije nalazila u prilikama u kojima se mogla navići na druge pse.”

Tillah je već sedam mjeseci u Arlingtonu, u porodici koja ju je usvojila.

“Dobar je to pas i vjerujem da dobrom dresurom može naučiti sve što je neophodno. Mislim da će to biti izvanredan pas. Zapravo, Tillah to već jeste” – kaže, na kraju susreta sa novinarskom ekipom Glasa Amerike, dreserka Kinga Berro.

XS
SM
MD
LG