Linkovi

Pojas Gaze: Ni Izrael, ni Hamas ne poštuju rezoluciju Vijeća sigurnosti


Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da će Izrael nastaviti napade na militante Hamasa i njihova uporišta u Pojasu Gaze unatoč rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se od obje strane u sadašnjem sukobu traži da odmah i bez odlaganja obustave borbene akcije, odnosno uspostavi „poptuno obostrano poštovano i trajno primirje.“ I lideri Hamasa su saopštili da neće poštovati najnoviju rezoluciju jer, kako su istakli, ne uvažava interese Palestinaca.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti, usvojenom kasno sinoć sa 14 glasova za i nijednim protiv, traži se i puno povlačenje izraelskih vojnih snaga, prestanak Hamasovog granatiranja izraelskih naselja i omogućavanje nesmetane dostave humanitarne pomoći. Sjedinjene Američke Države su se suzdržale od glasanja, uz objašnjenje da žele sačekati eventualni rezultat egipatskih posredničkih napora.

Izraelska vlada u užem sastavu, zapravo kabinet za sigurnosti, sastaje se danas da razmotri odgovor Izraela na rezoluciju. Ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je, u međuvremenu, da će Izrael djelovati isključivo u skladu sa „sigurnošću svojig građana i prava na samo-odbranu.“

Kada su u pitanju borbene akcije, izraelski vojni avioni izveli su tokom protekle noći i jutros 50-ak napada u kojima je ubijeno najmanje 12 Palestinaca. Hamasovi militanti tu takođe nastavili ispaljivati raketne projektile na jug Izraela.

Da podsjetimo da je jučer UNRWA, agencija Ujedinjenih naroda sa humanitarnu pomoć u tom regionu, suspendirala humanitarne aktinosti u Gazi nakon što je jedan njen konvoj sa pomoći napadnut i dva radnika ubijena. Izraelski zvaničnici su saopštili da se o tom incidentu vodi istraga.

XS
SM
MD
LG