Linkovi

BiH i gas: Vanredne mjera ako gasa ne bude


Dok januarski minusi sve dublje ulaze u domove Sarajlija, a internetom već kruže i prvi šale povodom obustave gasa, nepoptuno Predsjedništvo BiH okupilo je najodgovornije ljude za energetiku u zemlji. Predsjednik Predsjedništva Haris Silajdžić, sam, učesnike sastanka doveo je i na „suočavanje“ sa novinarima:.

„Gospodin Radmanović danas nije bio prisutan, ali je u toku. Gospodim Komšić je bio prisutan, ali ne znam gdje je sada. Razgovarali smo o situaciji koja je nastala prestankom isporuke plina, mjerama koje su poduzete i o mjerama koje bi trebalo poduzeti“ – rekao je, između ostalog, gospodin Silajdžić.

Na sastanku u Zgradi Predsjedništva je dogovoreno da ukoliko nestašica gasa bude potrajala do ponedjeljka u Sarajevu, Zenici i regiji Zvornika će vjerovatno biti proglašeno vanredno stanje, istakao je premijer Vlade Federacije BiH nedžad Branković:

„Od ponedjeljka, ukoliko se ne uspostavi snabdijevanje gasom, ovu situaciju ćemo vjerovatno morati proglasiti vanrednom i zbog toga što ona podrazumijeva jedan drugi režim angažovanja javnih sredstava za nabavke energenata i pomoć najugroženijim stanovnicima.“

Sarajevo, u kojem je najveći broj hladnoćom pogođenih domaćinstava, proglasilo je vlastite mjere. Besim Mehmedić, premijer kantonalne vlade, najavio je podjelu drva i grijalica najugroženijim:

„Naš ciljni termin je da 30 dana održimo dovoljno snabdijevanje Toplana mazutom i naftom. Od ponedjeljka, ukoliko obustava dotoka gasa potraje, idemo na podjelu stanovnicima rubnih dijelova Sarajeva i u centru, kao i svima ostalim koji se inače griju na plin, grijnih tijela koja se mogu tako koristiti.“

Loše vijesti stižu i iz Zenice. Nestašicom gasa u tom gradu pogođena je i industrija, odnosno željezara iz koje se ne uspijeva zagrijati na hiljade domova.

Miralem Galijašević, premijer Zeničko- dobojskog kantona ističe:

„Trenutno je sljedeće stanje. Željezara Arcelor Mital je praktično na toplom režimu. Iz njene tolpane grije se oko 22.000 stanova. U Zenici, u tim stanovima, temperatura je sada na nekih 30 odsto potrebne.“

Nekon nestašice gasa najveći broj građana za grijanje je počeo koristiti električne grijalice. U Elektroprivredi BiH su registrovali povećanje potrošnje od jedne trećine.

Direktor EPBiH Amer Jerlagić, tvrdi, što ohrabruje, da ne očekuje veće probleme sa snabdijevanjem:

„Naše rezerve uglja na deponijama u Kaknju i u Tuzli su dovoljne, prenosni sistem do zeničke, odnosno sarajevske regije je spreman. Mogu se desiti manji problemi, kao tokom prošle večeri, na niskonaponskoj mreži na rubnim naseljima.“

U trenucima kada su građani u hladnim domovima očekivali objašnjenje, poruku i podršku od ključnih funkcionera države i energetske oblasti, informisanje javnosti o prevazilaženju plinske krize, brzo je izgubilo institucionalni, a dobilo stranački oblik. No to je već tema za neku drugu priliku, za vrijeme kada napolju neće biti minus 4 stepena i kada na stotine hiljada građana Bosne i Hercegovine neće biti taoci rusko-ukrajinskih nesporazuma.

XS
SM
MD
LG