Linkovi

Barack Obama o ekonomskom opravku: Mora se okončati kultura "sve prolazi"


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je, govoreći danas na univerzitetu George Mason, nedaleko od Washingtona, zatražio od Amerikanaca da se prema ekonomskoj krizi odnose sa istim duhom sa kojim su se predhodne generacije odnosile prema ratu, depresiji i strahu od ekonomske nesigurnosti:

“2009. smo počeli u sred krize neviđene u našem životnom vijeku, krize koja je dodatno produbljena u posljednje dvije sedmice. Gotovo 2 miliona Amerikanaca je ostalo bez posla, nezaposlenost bi mogla dostići 10 posto, proizvodnja je pala na najniži nivo u posljednjih 28 godina...Riječju, loša situacija bi se dramatično mogla pogoršati” – istakao je gospodin Obama na početku govora u kojem je do sada najdetaljnije govorio o ekonomskim teškoćama sa kojima se suočavaju Sjedinjene Američke Države..

On je zatim podsjetio da kriza nije došla sama od sebe ili nekom istorijskom nesrećom, niti je riječ o normalnom poslovnom ciklusu:

“Do ove tačke smo došli zbog duboke neodgovornosti koja se proteže od uprave korporacija i Wall Streeta do centara moći u Washingtonu. Mora se okončati kultura „sve prolazi", koja je pomogla stvaranju sadašnje krize, i ta promjena mora početi od Washingtona.S obzirom da smo najvećim dijelom sami krivi za krizu, to znači da je u našim rukama i rješenje krize” - rekao je novoizabrani američki predsjednik 12 dana prije nego što će i zvanično biti inauguriran.

On je danas također zatražio da Kongres hitno odobri njegov 775 milijardi dolara vrijedan program podsticaja ekonomije. U okriru tog programa gospodin Obama predlaže da se stotine milijardi dolara utroši za modernizaciju cesta, mostova i škola. Realizacijom plana kojeg predlaže, gospodin Obama je uvjeren da će biti otvoreno 3 miliona novih radnih mjesta, da će biti podstaknut razvoj obnovljivih izvora energije, unaprijeđena zdravstvena zaštita i pomoć milionima nezaposlenih Amerikanaca. On želi i za 300 milijardi dolara smanjiti poreze građanima i privredi.

Gospodin Obama se nada da će Kongres odobriti, a on svojim poptisom ozvaničiti početak realizacije tog programa već u prve dvije sedmice u predsjedničkom uredu, u kojeg ulazi, kako rekosmo, 20. januara.

XS
SM
MD
LG