Linkovi

Američka Trgovinska komora: Vrhunac ekonomske recesije sredinom godine


Američka Trgovinska komora predviđa da će nacionalna ekonomija ostati slaba većim dijelom ove godine. U svom godišnjem izvještaju, odnosno projekciji ekonomskih kretanuja u 2009. Komora predviđa da će nezaposlenost porasti i iznad 9 procenata, a nacionalni bruto-proizvod biti manji za tri procenta. Unatoč takvim nepovoljnim predviđanjima, članovi te velike poslovne asocijacije s optimizmom gledaju na saradnju sa Kongresom i novom administracijom u nastojanima da se preokrenu nepovoljni ekonomski tokovi.

Konkretnije, po predviđanjima Trgovinske komore, recesija će dostići vrhunac polovinom ove godine. Do tada, Amerikanci mogu očekivati nove bankrote i povećanje nezaposlenosti.

Predsjednik Trgovinske komore Thomas Donohue jednostavno kaže - vremena su teška:

"Imamo dva izbora. Možemo kukati nad sudbinom i govoriti jednim drugima kako stvari stoje loše... Ili zasukati rukave, latiti se posla na oživljavanju ekonomije, otvaranju radnih mjesta i vraćanju Amerikanaca poslu."

Trgovinska komora je jučer izašla sa vlastitim ekonomskim planom. Ekspanzija trgovinske razmjene, smanjivanje poreza i pritisak zarad brzog usvajanja stimulativnog paketa osnovne su stavke tog plana. Program vrijedan 800 milijardi dolara čije odobravanje od Kongresa traži novi predsjednik Barack Obama, u Komori ocjenjuju dobrim.

Gospodin Donohue ističe:

"Na osnovu izvještaja i razgovora koje smo imali, ohrabreni smo kursom koji gospodin Obama uzima svojim paketom ekonomskog oporavka."

Federalna vlada, tipično, zagovara manju vladinu potrošnju, ali sadašnje izvanredne okolnosti zahtijevaju i nesvakidašnje mjere, smatra gospodin Donohue i dodaje:

"Amerika je uvijek bila država kadra uraditi što mora i riješiti i najveće probleme. Trgovinska komora želi dati svoj dio održavanju tog "možemo i hoćemo" duha i u ovoj godini."

Sa više od tri miliona članova Trgovinska komora je jedna od najutjecajnijih američkih poslovnih asocijacija.

XS
SM
MD
LG