Linkovi

Obama razgovarao sa odlazećim i trojicom bivših predsjednika SAD


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je, želeći čuti savjet iskusnih, i nastojeći objediniti sve snage kako bi što bolje odgovorio na ekonomske teškoće u zemlji, ali i našao pravi odgovor za krizna žarišta u svijetu, posebno na Srednjem istoku, jučer imao zajednički ručak sa odlazećim predsjednikom George Bushom, i trojicom bivših predsjednika, Jimmy-em Carterom, Georgom Bushom starijim, i Bilom Clintonom.

Bilo je to prvi put u više od 25 godina da su se svi živeći predsjednici okupili u Bijeloj kući. Pet živećih predsjednika. Tri bivša, sadašnji i budući na sastanku u Bijeloj kući. Neki to mogu nazvati sastankom moćnih, ali je više zvučalo kao okupljanje bratstva. Stariji su iskazivali podršku novom i najmladjem, Baracku Obami.

George Bush:

„Želimo da uspiješ. Bez obzira da li smo Demokrati, ili Republikanci, mi duboko brinemo za ovu zemlju"

Barack Obama:

„Ovo je zaista istorijsko okupljanje. Ova gospoda razumiju i pritiske i mogućnosti predsjedničkog ureda."

Bivši predsjednici su se uglavnom susretali na sprovodima. Posljednji put kada su se svi živeći predsjendici okupili u Bijeloj kući bilo je 1981. u povodu smrti inostranog lidera.

Jučerašnji susret, medjutim, je bio prilika da dosadašnji predsjednici podejele svoje iskustvo i savjete sa čovjekom koji će voditi zemlju u teškim vremenima.

George Bush:

"Svi koji smo služili u ovom uredu znamo da je ured sam po sebi više od pojedinačne osobe."

Sada 84-ro godišnji Jimmy Carter je bio predsjednik 1970-tih. Analitičari kažu da je to bilo vrijeme kada je Bijela kuća bila oslabljena skandalima, a Kongres vodio glavnu riječ.

Benjamin Ginsberg sa Univerziteta John Hopkins kaže da je izvršna vlast postala jača nakon Carterovog mandata.

"Predpostavljam da će predsjednik Obama nastaviti ovim putem. Ono što vidimo na ovom ručku u Bijeloj kući je posljednje od starog, poimenice Jimmy-a Carter-a, i početak ili nastavak novog, a to su uticajni predsjednici."

Nakon ručka, iz Obaminog ureda su saopćili da on planira ostati u kontaktu sa svim bivšim predsjednicima. To je mali klub. Barack Obama postaje tek 44-ti predsjednik Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG